Sămânța de azi, e grădina de mâine

Uneori un lucru măreț, pornește de la ceva atât de mic. Motivul principal pentru care oamenii aleg să-și cultive propriile răsaduri, în loc să le cumpere, este că-și doresc mai multe opțiuni, vor diversitate. Semințele se găsesc într-o gamă mult mai largă, decât răsadurile: cum ar fi cele ale unor plante mai rare sau mai puțin obișnuite.

Cum facem să le grăbim puțin creșterea? Le punem semințele în răsadnițe și le plantăm în grădină la momentul oportun.

          

Ce avem de făcut?

Anumite soiuri se plantează în aer liber, încă de la începutul primăverii. Asta înseamnă că semințele lor pot fi sădite la interior, în timpul sezonului rece; astfel, odată cu sosirea primăverii, răsadurile vor fi crescut suficient de mult, încât să fie gata de plantare.

Această perioadă variază între 40 și 80-85 de zile, în funcție de tipul, respectiv soiul plantei. Deci avem o medie de 6-7 săptămâni.

• ceapa și prazul au nevoie de aproximativ 8 săptămâni, deoarece creșterea lor e ceva mai lentă.

• salata verde are nevoie de circa 15 zile. Necesită o oarecare căldură, temperatura optimă fiind de 11-20 grade, dar semințele pot începe să germineze de la 5 grade Celsius.

• în cazul semințelor de ardei, până ajungem să obținem răsadul bun de plantat, le semănăm cu circa 70 de zile înainte, deci necesită cam 10 săptămâni.

• răsadurile de roșii sunt gata pentru plantare, la 40-65 de zile după semănat (în funcție de soi) când ating o înălţime de 15-17 cm și au 4-5 frunze complet deschise.

• morcovii germinează diferit în funcție de soi, dar și de temperatura aerului, cea optimă fiind cuprinsă între 20 și 25 grade, dar semințele încep să germineze de la 5 grade Celsius. De exemplu: la 10 grade germinează în 17 zile, dar la 20-25 de grade, încep să germineze cam într-o săptămână.

• castraveții îi semănăm cu aproximativ 45 zile, înainte de plantare. Ei încep să germineze cam într-o săptămână.

• vârsta optimă pentru plantarea dovlecelului e de 25-40 zile, deci necesită 5 sau 6 săptămâni, după caz, în functie de soi.

• în cazul semințelor de vinete, pentru obținerea răsadului perfect, le sămănăm cu 70-80 de zile înainte de momentul plantării propriu-zise.

          

Deci, primul pas constă în sădirea semințelor în răsadnițe, cu câteva săptămâni înainte de data planificată pentru plantare, perioadă ce variază în funcție de specificul fiecărei plante în parte.

Atenție! Entuziasmul poate fi mare, dar e bine să nu ne grăbim, mai ales când vine vorba de plantele din sezonul cald.

Așadar cu roșiile, ardeii sau vinetele, nu începeți mai devreme de miezul lunii martie. De ce? Pentru că nu le puteți transplanta în aer liber, până când temperaturile din timpul nopților, nu sunt constant pozitive, adică peste 10 grade Celsius. Deci, răbdare. Începeți-le în interior cu 6 până la 8 săptămâni înainte de momentul plantării.

Cum procedăm?

          

Adunăm materialele necesare:

• Răsadnițe - aceste recipiente se pot cumpăra din magazine specializate sau pot fi reciclate, important e să fie prevăzute cu orificii de drenaj.

• Asigurați răsadnițelor un mediu umed, necesar germinării, prin folosirea unui înveliș/”acoperiș” ce poate fi un capac din plastic, de exemplu. De la primul semn de verde, îndepărtați învelișul.

• Puteți folosi un substrat pentru însămânțare, adică un mix pe bază de turbă și alte componente nutritive care ajută la reținerea umidității și la îmbunătățirea drenajului. Se folosește ca bază pentru germinare. Pământul de grădină nu e o alegere bună pentru pornirea semințelor!

• Lumina e necesară pentru pornirea semințelor. Puteți folosi lumini de creștere cu led-uri, deoarece acestea sunt concepute pentru a emite lumină, în lungimile de undă cel mai bine utilizate de plante.

• Covoraș termic - acesta poate fi plasat sub tava pentru semințe, va grăbi germinația.

Pași necesari însămânțării efective:

          

1. Umpleți recipientele/răsadnițele, cu pământ amestecat cu substratul pentru însămânțare.

2. Semănați două până la patru semințe, în fiecare orificiu. Apăsați ușor și acoperiți cu pământ.

3. Etichetați fiecare orificiu.

4. Umeziți semințele cu apă și acoperiți-le, pentru a se forma un mediu umed.

5. Așezați tăvile într-un loc călduț sau pe un covoraș de căldură.

6. Imediat ce semințele încep să germineze, îndepărtați ”capacul/acoperișul” pus pentru formarea mediului umed. Dacă folosiți leduri de creștere, așezați răsadurile sub acestea.

7. Udați răsadurile zilnic și fertilizați săptămânal, cu un îngrășământ lichid mediu ca tărie, până când răsadurile sunt suficient de mari pentru a fi plantate în grădină.

Multe plante nu necesită presădirea în răsadnițe, la interior; semințele lor putând fi plantate direct în sol, la momentul oportun. În acest sens, amintim: rădăcinoase precum morcovii, sfecla, ridichile; sau altele cum ar fi: fasolea, mazărea, dovleacul, pepenele, macii, floarea soarelui etc.

          


0