Hortensia – Regina locurilor umbroase

Cu toții iubim hortensiile, aceste minunate plante cu inflorescențele imense. Le spunem reginele locurilor umbroase deoarece majoritatea hortensiilor iubesc zonele de semiumbră, umbră.

În rândurile de mai jos am adunat câteva informații care te vor ajuta să ai în grădină hortensii frumoase și sănătoase.

Cum selectăm locul pentru plantarea hortensiei?

La cât este de frumoasă, ne-am aștepta să fie greu de întreținut, însă din fericire ea se îngrijește extrem de ușor. Trebuie doar să fim atenți la câteva detalii.Titulatura de regină a locurilor umbroase, se datorează faptului că preferă un astfel de amplasament. Iubește lumina soarelui, însă cea din timpul dimineților, nu pe cea arzătoare din timpul zilei. Așadar plantați-o în zone în care beneficiază dimineața de soare, iar în restul zilei de umbră parțială sau umbră. O hortensie aflată în razele directe ale soarelui va avea probleme, se va deshidrata rapid, frunzele se vor ofili, iar inflorescențele pot deveni ușor maronii. Se poate planta atât primăvara, cât și toamna.

         

Cât de des udăm hortensia?

Hortensia iubește apa, deci udați-o în permanență. Imediat ce a fost plantată trebuie udată ceva mai des, la intervale regulate; însă cu moderație, deoarece excesul îi dăunează. Se recomandă ca acest lucru să se facă dimineața sau seara, direct la rădăcină; iar în zilele caniculare atât dimineța, cât și seara. Puteți folosi apă de ploaie sau cu apă a cărei duritate este scăzută.

        

Ce îngrășământ aplicăm hortensiei?

Hortensiile nu au anumit program de fertilizare, acest lucru se poate face o dată pe an, de preferință primăvara sau vara devreme. Îngrășămintele le stimulează creșterea naturală și contribuie la o înflorire bogată. Puteți folosi îngrășământ special pentru hortensii sau unul organic, spre exemplu: compost, gunoi de grajd.

         

Cum stimulăm creșterea plantei?

Cum stimulați o hortensie să crească? Prin tundere, acest lucru presupune ciupirea vârfurilor nou crescute, pe perioada primăverii, până să apară mugurii. Nu îndepărtați florile uscate imediat ce s-au ofilit, ci lăsați-le să cadă singure.

          

Cum înmulțim hortensia?

Hortensiile se pot înmulți prin:

- divizare (la plantele deja crescute, primăvara înainte să înfrunzească, prin separarea atentă a rădăcinilor)

- lăstari (în februarie-iunie se taie lăstarii nou formați și se plantează în sol)

- marcotaj (vara, se sapă o groapă în apropierea plantei, se îndoaie o secțiune a tulpinii și se taie cu cuțitul un inel de circa 2-3 cm din coaja (scoarța) acesteia. Respectiva tăietură se acoperă uterior cu pământ, iar vârful tulpinii îndoite se lasă la suprafață. Tocmai din acea leziune a scoarței se vor forma noi rădăcini).

Cum protejăm hortensia pe timpul iernii?

Hortensia este o plantă rezistentă și trece cu bine iarna, chiar și la temperaturi de până la -15 grade Celsius. Cu toate acestea, este bine s-o protejezi, mai ales în cazul unor butași recent plantați sau a tulpinilor marcotate. Acest lucru se poate face acoperind butașii cu o parte de pământ, cu mulci sau puneți la baza tulpinii paie, frunziș.

Ce boli afectează hortensia?

Principalii dușmani ai hortensiilor sunt acarienii și afidele.

Ca boli care le pot afecta, cele mai des întâlnite sunt: făinarea și putregaiul cenușiu.

Făinarea se manifestă prin apariția la nivelul plantei și a butașilor, a unor pete neregulate, albe. Poate fi combătută prin aplicarea unor fungicide speciale. Acestea se procură de la magazinele fitosanitare.

Putregaiul cenușiu este de regulă, rezultatul unei irigări excesive și se manifestă prin ofilirea în mod prematur a florilor și frunzișului. Mucegaiul va dispărarea dacă planta se udă corespunzător.

De ce se usuca hortensia?

Există mai multe motive, cauze sau factori care duc la uscarea unei hortensii: exces de umiditate sau udare insuficientă, udare cu apă calcaroasă, lipsa unor elementelor nutrivite din sol sau modificarea proprietăților și parametrilor acestuia, amplasarea în locuri cu lumină directă a soarelui pe tot parcursul zilei, o modificare bruscă a temperaturii aerului sau curenți de aer, apariția unor boli sau atacul unor dăunători.

De ce nu inflorește hortensia?

Există anumite situații în care hortensiile nu înfloresc. Ei bine, acest lucru poate fi din cauza:

- amplasării greșite – prea multă umbră. Chiar dacă nu îi place lumina directă, planta are nevoie de soare, însă de dimineața până pe la amiaz, prânz.

- udării excesive – chiar dacă vara este mai secetoasă și planta are nevoie de mai multă udare, udați cu moderație.

- tăierea sau îndepărtarea florilor – spre deosebire de alte plante, cum ar fi trandafirii, la hortensii este mai bine să nu îndepărtăm florile după ce s-au uscat, lăsați-le să cadă singure.

- lipsă de aer – mai ales în cazul hortensiilor ținute pe terase sau balcoane. Asigurați-vă că planta poate respira corespunzător și primește cantitatea de oxigen de care are nevoie.

                                     

Când se plantează hortensia din ghiveci in gradină?

Ca perioada calendaristică, hortensiile din ghivece se pot planta în grădină, atât primăvara, după ce a trecut orice pericol de îngheț, cât mai ales toamna. Ca moment al zilei, dimineața devreme sau după-masa.

Cum și când se mută hortensia?

În mod normal hortensiilor nu le place să fie deranjate, din locul în care au fost plantate. Totuși există momente în care transplantarea este necesară:

- dacă locul în care a fost plantată inițial nu e cel potrivit

- dacă solul e lipsit de nutrienți, deci în cazul în care a devenit sever epuizat

- dacă a fost plantată în ghiveci, iar ea a crescut mult prea tare și ghiveciul a devenit neîncăpător.

- dacă zona în care se află hortensia e supusă unei schimbări majore, spre exemplu o construcție.

Mutarea hortensiilor se poate face primăvara, vara (după ce înflorirea s-a terminat) sau toamna.

Înainte de transplantare, alegeți locul potrivit. Revitalizați locul respectiv și faceți ca groapa de plantare să fie suficient de mare, astfel încât rădăcinile să stea confortabil. Apoi, începeți să dezgropați tufa respectivă, împreună cu o parte de pământ. Săpați cu grijă în jurul ei, de jur-împrejur. Scoateți cu atenție planta și transferați-o imediat în noul loc. Administrați turbă pe fundul gropii, înainte de așeza planta. Acoperiți cu pământ și udați bine, pentru ca apa să ajungă la rădăcină. După transplantare acordați-i atenție plantei și asigurați-vă că solul nu se usucă. Pentru a menține umezeala solului, puteți mulci planta.

          

Bine de știut:

Hortensia este toxică pentru om

Cele mai toxice părți sunt mugurii și frumzele.

Recomandăm purtarea mănușilor de grădinărit atunci când se plantează, transplantează sau pur și simplu se lucrează cu această plantă.

         

Schimbarea culorii hortensiei

Este important de știut că hortensia își schimbă culoarea florilor, în funcție de tipul solului în care au fost plantate.

Dacă vă doriți în grădină hortensii albastre, Ph-ul solului trebuie să ajungă la un nivel între 4 si 4, 5.Vorbim despre un sol acid.

Pentru obținerea unui sol acid, se poate adăga turbă sau îngrășământ special.

         

Dacă vă doriți în grădină hortensii roz sau roșii, Ph-ul solului trebuie să ajungă la un nivel

de 5 sau chiar 5,6. La această variantă vorbim despre un sol alcalin.

           


0