Plantare/cultivare și uscare ierburi aromatice

Plantele aromatice, prin însăși denumirea lor ne dau de înțeles că pot da savoare multor preparate pe care le așezăm în farfurie sau pe care le bem cu plăcere. Aroma lor puternică ne bucură papilele gustative într-un mare fel, ele putând fi folosite pentru ceaiuri, limonade; dar în egală măsură, pentru o gamă largă de mâncăruri sau deserturi.

Și atunci, de ce să le achiziționăm din comerț, când le putem planta în propria grădină, terasă sau balcon și le putem chiar noi usca?! Așa suntem siguri de calitatea plantelor respective și ne sunt la-ndemână oricând avem nevoie. Mai mult decât atât, creșterea și uscarea lor, ne costă mai puțin decât cumpărarea lor din magazin.

          

Cumpărarea semințelor din locuri autorizate

Cel mai important aspect de care trebuie să țineți cont înainte de orice, este locul din care achiziționați semințele. Asigurați-vă că veți cumpăra fix produsul dorit, iar pentru fi siguri de acest lucru, mergeți în magazine autorizate, fizice sau online. Acestea vă oferă garanția soiului și totodată informațiile de care aveți nevoie, cu privire la fiecare în parte.

Plantare corectă

Odată achiziționate semințele, vă puteți apuca de treabă. Dacă nu cunoașteți modul de sădire, citiți informațiile înscrise pe plicuri sau pe site-urile magazinelor din care le-ați achiziționat.

• Sunt importante o serie de lucruri: spațiul avut la dispoziție, amplasamentul, udarea.

• Dacă aveți de gând să cultivați mai multe soiuri, trebuie să aveți în vedere, că nu toate plantele sunt compatibile. De exemplu: cimbrul și măghiranul, nu sunt prietene, la fel și coriandrul cu feniculul ori roinița cu busuiocul.

• În schimb, se înțeleg bine: măghiranul, mărarul, arpagicul și mușețelul sau rozmarinul cu cimbrul și alte plante mediteraneene; salvia și oregano; pătrunjelul cu mărarul etc.

• În general aceste plante preferă locurile însorite, luminoase.

• În funcție de soi, ierburile aromatice se pot planta direct în solul din grădină, dar și în jardiniere sau ghivece. Ar fi recomandat să faceți mai întâi răsaduri. Odată ce au crescut suficient, replantați-le afară, cu aproximație spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lui mai.

• Aveți grijă la tipul de sol, dacă acesta e sărac, îmbogățiți-l cu un substrat special conceput pentru plantele aromatice sau cu humus.

• Au nevoie de un sol bine drenat, aceste plante nu suportă excesul de apă.

Întreținere

• Udați plantele aromatice cu moderație, excesul de apă le dăunează. Încercați să nu le udați de sus, frunzele pot avea de suferit, deci turnați apa la baza plantei.

• Tunderea acestor plante este recomandată, deoarece le stimuleză creșterea, le menține sănătoase și le face mai productive. Tăierea de primăvară e importantă pentru cele mai lemnoase, cum e spre exemplu, rozmarinul. Plantele care tind să acopere solul, cum e cimbrul, se tunde periodic.

Recomandări: Când e bine să le culegem?

       

• Recoltarea este bine să se facă dimineața, până în ora 12 cel târziu, deoarece atunci au un gust mult mai intens, iar frunzele sunt mai bogate în uleiuri eterice.

• Ierburile anuale pot fi recoltate continuu, însă după ce tijele au atins cel puțin 10 cm, înălțime.

• Se recomandă utilizarea lor, imediat după recoltare. Dacă acest lucru nu e posibil le puteți păstra la fridiger, învelindu-le într-un prosop umed de bucătărie, în sectorul dedicat legumelor. Le mai puteți păstra câteva zile și dacă le puneți într-un pahar cu apă.

• Cea mai bună metodă de păstrare pe termen lung este prin uscare.

Uscarea ierburilor aromatice

• Recoltați-le la primele ore ale zilei.

• Spălați-le cu apă rece din abundență, pentru a vă asigura că ați îndepărtat orice impurități.

• Scuturați-le cu delicatețe, apoi lăsați-le la scurs pe un servețel sau prosop de bucătărie, pentru a absorbi excesul de apă. Îndepărtați frunzele ofilite, îngălbenite sau cu pete.

• Odată scurse, plantele se pot usca la aer. Formați mici buchete, nu foarte groase, de până la 6-7 tije/firicele și legați-le la bază.

• Așezați-le la uscat cu capul în jos, agățându-le.

          

• Se țin într-un loc uscat, mai întunescos, cu o bună circulație a aerului. Feriți-le de razele directe ale soarelui, deoarece acestea pot reduce din intensitatea culorii și aromei. În lipsa posibilității agățării lor, plantele se pot așeza pe plan orizontal, pentru a se usca.

• Verificați-le periodic, iar în cazul în care găsiți frunzele mucegăite sau cu dăunători, eliminați-le.

• Procesul de uscare poate dura câteva săptămâni. Odată uscate, ierburile ar trebui să fie ”crocante,” casante la atingere, ceea ce indică faptul că sunt gata de pus la păstrare.

• Îndepărtați frunzele de pe tije și păstrați-le în pungi de hârtie, în recipiente pentru condimente sau borcănașe, închise eremetic. Frunzele pot fi lăsate întregi sau se pot zdrobi, pentru o depozitare mult mai ușoară.

          

• Etichetați fiecare pungă sau recipient, pentru a nu le confunda.

• Se țin la loc ferit de umezeală.

          

          

Notă!

• Sub această formă, ierburile aromatice vor rezista aproximativ 6 luni sau chiar mai mult. Pentru a le testa calitatea, trebuie doar să le mirosiți. Dacă mai au aromă, înseamnă că încă mai pot fi folosite.

• Atunci când le integrați în preparatele culinare, luați aminte că în varianta uscată, aroma lor este mult mai intensă, decât atunci când sunt proaspete, verzi. Se spune că trei porții de frunze proaspete, echivalează cu una de frunze uscate.

• Ierburile cu un nivel mai redus de umiditate, precum: busuiocul, lămâița, menta pot mucegăi destul de ușor, așa că acordați-le atenție și verificați-le des, după spălare și punerea la uscat.

• Le puteți usca chiar și în cuptor, timp de o oră, două. Setați-l la cea mai joasă temperatură. Verificați constant. Dacă aveți un deshidrator, cu atât mai bine.

La cât mai multe ierburi aromate și preparate savuroase!

          


0