Totul despre conifere

Cine nu admiră un brad, atunci când trece pe lângă el? Coniferele în general, nu doar brazii sunt extrem de iubite. Nu ne miră. Sunt impunătoare prin statura lor, prin portul lor. Însă poate cel mai important aspect este că, spre deosebire de foioase, ele ne bucură privirile și în anotimpul rece, cu verdele foliajului. Atunci când toate celelalte plante din grădină, parc sau pădure dorm, coniferele sunt treze și în marea lor majoritate și își păstrează acele, la vedere. 

Familia mare a coniferelor

Exact ca-n cazul nostru și plantele au familiile lor, mai mari sau mai mici. Cea a coniferelor să știți că e destul de numeroasă. În mare parte, lumea se gândește doar la brad, dar acesta are multe rude, de diferite dimensiuni și cu aspect extrem de variat. Astfel că, există plante înalte, unele dimpotrivă sunt pitice, altele târâtoare etc. Pe unele le puteți transforma în garduri vii, altele se dovedesc perfecte ca acoperitoare de sol, pe când soiurile înalte sunt mereu utilizate drept puncte centrale, de maxim interes în grădini sau parcuri. 

Forme. Dimeniuni. Siluete. Înalți. Impunători. Eleganți.

E clar că bradul, după cum spuneam anterior este cel mai popular conifer. Îl asociem Crăciunului și muntelui. Însă și în cazul lui, nu ne putem limita doar la unul pur și simplu. În acest sens vă puteți întâlni cu: bradul nobil argintiu, alb, bradul corean, normandian. 

Brad sau molid?

Cel mai asemănător bradului este molidul. Cu toate acestea există o serie de detalii care îi diferențiază: frunzele/acele de brad au două dungi cerate, albicioase pe partea dorsală, nu înțeapă și sunt dispuse de-o parte și de alta a ramurilor; pe când în cazul molidului acestea sunt dispuse de jur-împrejur. Scoarța bradului este gri cu tente alburii, iar a molidului e gri cu tente roșiatice. Conurile bradului sunt orientate în sus, ale molidului în jos etc.

În România regăsim ... 

Când vorbim despre țara noastră, nu există om să nu fi admirat măcar o dată, la munte, impunătorii arbori veșnic verzi. Apoi, mai avem ocazia de a-i întâlni în parcuri, pe stradă în fața caselor și din ce în ce mai des, în grădini. Chiar dacă nu ați văzut decât brazi sau molizi, cu siguranță nu vă sunt străine denumiri precum: pinul, tuia, zada, tisa, cedrul, chiparosul sau ienupărul. 

Pitici. Medii. Târâtori.

 Pentru iubitorii de conifere, care nu au spațiu suficient în grădină pentru a-i planta, natura le oferă totuși, șansa unora în miniatură. La fel de bine, pot opta și pentru variante târâtoare, care pot acoperi cu scucces solul sau pot înfrumuseța aranjamentele cu stâncării. Deci, la categoria celor două categorii aparte, putem enumera soiuri de: pini, chiparoși, ienuperi sau bradul subalpin pitic. Dacă optați pentru soiuri din categoria celor mijlocii, puteți da naștere unor garduri vii, cu totul spectaculoase. În acest sens amintim: chiparosul galben, albastru (care se pot planta alternativ pentru a forma un constrat cromatic, de mare efect), tuia etc. Iar în cazul în care visați la forme rotunde, nimic nu e mai potrivit ca Thuja Occidentalis Danica. Acestă plantă impresionează și atrage atenția, prin forma densă și sferică. Interesant este că nu necesită tundere, deoarece își menține forma globulară. 

Scurte sfaturi și îndrumări.

Începând cu luna septembrie, până toamna târziu este perioada cea mai potrivită pentru a-i planta. Așa că ... nu mai stați pe gânduri și apucați-vă de treabă.  Dacă ne dorim ca toate coniferele pe care le plantăm să fie în forma lor maximă, sănătoase, viguroase ar fi indicat să contribuim la dezvoltarea lor, administrându-le de două pe an îngrășământ. Folosiți unii special concepuți pentru acest tip de plante. Ele conțin substanțe naturale și macro minerale care ajută la îmbogățirea nutrienților sol. Totodată conțin magneziu, care previne maronirea acelor (frunzelor). 

Curiozități

  • Știați că, un hectar de pădure cu conifere, captează în fiecare an 50 de tone de dioxid de carbon, eliberând totodată, aproximativ 30 de tone de oxigen? 
  • Nu există un loc mai benefic respirației, ca o pădure de conifere. Se spune despre ele că proprietăți curative. Din mugurii de brad se obține un sirop, excelent la gust. Nici industria farmaceutică, nu e străină de această aromă. Există siropuri pentru tuse, pe bază de muguri de brad, care s-au dovedit extrem de eficiente. 
  • Brazii sunt răspândiți pe toate continentele, iar prezența lor în orice zonă montană este certă.Se spune că în țara noastră, molidul ocupă 22 %, din suprafața fondului forestier. 
  • Bradul nu are doar un rol decorativ, în grădină, parc sau chiar în casă cu ocazia Crăciunului, unele ramuri ale industriei îl folosesc drept materie primă, pentru: case, mobilă (lemnul) fabricarea instrumentelor muzicale (lemnul și rășina). 
  • În ceea ce privește gastronomia, ”sâmburii” de pin constituie un element des folosit, pentru savoarea deosebită pe care o oferă salatelor, sosurilor.
  • Cedrul libanez sau cedrul de Liban este considerat a fi unul dintre cei mai captivanți, fermercători arbori din lume. Asta deoarece coniferul crește numai pe muntele Libanului și este mândria acestei țări, motiv pentru care, chiar și steagul național are în centrul său simbolul cedrului. 

Dacă vă atrage ideea plantării unor astfel de minunății - pomenite mai sus - Sweet Garden vă oferă o gamă largă de coniferere, precum și diverse soiuri de îngrășăminte menite să le asigure o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. 

                        


0