Aloe vera, miracolul din grădină!
Aloe vera este un aliat al omului, încă din cele mai vechi timpuri, mai concret din Egiptul Antic, vreme în care era denumită ”planta nemuririi.”
Când o privim, aspectul ei ne dă de înțeles că vorbim despre o plantă suculentă, cu frunze verzi, cărnoase și zimțate pe margini. Este ușor de întreținut și o puteți planta în ghivece, lucru nemaipomenit pentru cei care nu dispun de prea mult spațiu.
Decorator, asistent medical de urgență, estetician...
Cine nu a auzit de aloe vera? Notorietatea ei se datorează frunzelor, care conțin un gel cu proprietăți ”miraculoase” asupra pielii omului, dar beneficiile plantei sunt multiple. Putem afirma cu tărie, că în orice casă ar trebui să existe măcar un exemplar. Cu atât mai mult, cu cât nu presupune dificultăți în îngrijire. Se amplasează în locuri luminoase, însorite și se udă moderat. Feriți-o de temperaturi scăzute.
Cum spuneam la început, planta are un rol decorativ, fiind extrem de aspectuoasă prin portul său. Are o apariție exotică, tropicală, datorită formei frunzelor și a modului în care acestea sunt dispuse. Poate fi cultivată, chiar și de cei care nu dispun de prea mult spațiu sau stau la bloc, deoarece se simte excelent în ghivece.
Pe lângă rolul ornamental, ea este și un bun ”asistent medical”. Asta pentru că gelul din interiorul frunzelor, conține o gamă mare de substanțe nutritive, minerale și vitamine, cu beneficii uimitoare asupra sănătății omului.
Tratează diferite probleme ale pielii (arsuri, vânătăi, diverse alergii, pete), stopează căderea părului și combate mătreața, calmează tusea, reduce colesterolul, scade nivelul zahărului din sânge, îmbunătățește memoria, contribuie la vindecarea afecțiunilor cavității bucale, reduce celulita, diminuează umflăturile cauzate de acnee etc. Are rol antiinflamator, antiseptic, analgezic, detoxifiant.
Aloe vera este des folosită în industria cosmetică. Drept urmare, o regăsim într-o gamă largă de produse: creme, șampoane, loțiuni, spray-uri, deodorante, săpunuri, geluri etc.
În farmaciile naturiste, puteți găsi: unguent, tinctură, pulbere, suplimente alimentare sau chiar suc natural de aloe. Acesta din urmă, poate fi consumat ca atare sau amestecat cu apă, sucuri de fructe, lapte. Pulpa de aloe poate fi regăsită, chiar și în diferite băuturi răcoritoare. Sunt delicioase și revigorante, mai ales într-o zi caniculară, de vară.
Această plantă poate fi folosită, în cel mai rudimenatar mod și anume, prin tăierea, ulterior secționarea frunzelor, pentru a elibera miraculosul gel. Acesta se poate aplica direct pe piele, pentru a ameliora sau trata diferite afecțiuni.
Aplicarea locală a gelului s-a dovedit extrem de eficientă în cazul arsurilor ușoare, cum ar fi cele solare sau mici ”incidente” în bucătărie. Ajută la tratarea erupțiilor cutanate, chiar și a înțepăturilor de insecte sau după epilare. Are un efect calmant, contribuie la regenerarea pielii grăbind astfel vindecarea. Poate fi un remediu la-ndemână, până ajungeți la farmacie.
Desigur, în ciuda atâtor beneficii, pot exista persoane alergice. Așa că, aveți grijă la cum o folosiți. Cel mai bun lucru este să consultați un medic, înainte de a vă administra singuri orice fel de produs care conține aloe. Ați putea fi alergici, fără să aveți cunoștință de acest lucru; iar alergiile de orice fel pot fi greu de stăpânit. Orice produs, indiferent de natura lui, poate avea reacții adverse.