Gusturi de toamnă

În afară de foliajele care mai de care mai spectaculoase, toamna presupune și multe recolte; iar acestea la rândul lor, înseamnă multe arome. Ce culegem în acest anotimp? Prune, mere, pere, gutui, struguri, nuci, alune, castane, dovleac plăcintar și lista poate continua.

Cu ce arome asociați voi, toamna?

Noi ne-am asigurat că vom avea cămara plină cu bunătăți: sărate și dulci. Ne-am pregătit borcanele pentru murături și zacuscă, butoiul pentru varza murată, sticlele pentru vin și o altă serie de borcane pentru gemuri și compoturi. Dar să știți că și cuptorul va avea de lucru, pentru că avem poftă de prăjituri.

Ne-am decis să umplem rafturile cu niște gogonele, castraveți și gogoșari; gem de prune, compot de mere și dulceață de struguri. Am cules chiar și nucile, din impresionantul pom pe care îl avem în mijlocul grădinii și le-am pus la uscat. Vor fi delicioase de Crăciun, când le vom folosi la  cozonaci, cornulețe și fursecuri. Dar pofta pentru ceva dulce ne-a făcut să mergem în bucătărie. Ne-am gândit la două rețete diferite ca textură și aspect, însă ambele pe bază de dovleac plăcintar. Vi le prezentăm în cele ce urmează.

Tartă cu cremă de dovleac

Pentru o porție, aveți nevoie de o tavă pentru tartă cu diametrul de 20 cm. 

Ingrediente: 
- 50 g unt, cu un conținut ridicat de grăsime
- 1 ou mic- 140 g făină
- 40 g zahăr- un strop de sare       

Umplutură:
- 500 g dovleac plăcintar (copt în prealabil, în cuptor)
- 100 ml smântână dulce 
- 2 ouă- 20 g griș
- 80 g zahăr
- 10 g zahăr vanilat
- praf de scorțișoară

Mod de preparare:
Cum coaceți dovleacul? Aveți mai multe posibilități, dar pentru început tăiați-l în două și îndepărtați miezul cu sâmburi. Îl puteți coace așa, punând pur și simplu cele două jumătăți în cuptor, la 180 de grade, timp de 45 de miute sau până când pulpa devine ușor de înțepat cu furculița. Sau după îndepărtarea miezului, îl puteți tăia în felii pe care să le coaceți vreo 30-40 de minute. Ori curățați-l și de coajă, tăiați-l în cuburi potrivite, pe care așezați-le apoi, într-o tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți-le aproximativ 30 de minute la 180 de grade. 

Cum preparați aluatul? Mixați untul cu zahărul până devine spumă și își mărește volumul. Apoi, adăugați oul mixând până la omogenizare. În cele din urmă, adăugați făina, sarea și vanilia. Amestecați. Aluatul astfel format se învelește într-o folie de plastic și se introduce la cuptor pentru o jumătate de oră. 

Prepararea umpluturii Pentru umplutură procedați în felul următor: pasați dovleacul (copt în prealabil la cuptor) cu ajutorul unui mixer vertical până obțineți un piure fin. Apoi adăugați restul ingredientelor. Mixați compoziția, până devine omogenă. Scoateți din fridiger aluatul și întindeți o foaie. Așezați-o în forma pentru tartă, inclusiv pe pereții acesteia. Înțepați cu ajutorul unei furculițe sau scobitori, din loc în loc. Pentru a avea margini frumoase, îndepărtați (dacă este cazul) surplusul de aluat.  Turnați umplutura, iar din aluatul rămas formați diverse figurine pe care le puteți așeza deasupra, ca decor.  Se introduce tava în cuptorul încălzit în prealabil, la 180 de grade, timp de 20-25 minute. După ce s-a răcit complet, se poate tăia felii. Dacă doriți, puteți decora prăjitura cu puțină frișcă.

Poftă bună!

Brioșe cu dovleac, în stil american

Dintr-o porție vă ies cam 12 brioșe mari sau 24 mici.

Ingrediente brioșe: 
- 220 g făină (cernută)
- 120 ml ulei 
- 100 g zahăr alb
- 100 g zahăr brun
- 340 g piure de dovleac
- 2 ouă
- 60 ml lapte (la temperatura camerei)
- 1 linguriță (de ceai) de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe (de ceai) scorțișoară măcinată
- 1 linguriță (de ceai) arome combinate: pudră de nucșoare, pudră de cuișoare- un strop de sare

Ingrediente topping sfărâmicios:
- 94 g făină
- 50 g zahăr alb
- 50 g zahăr brun
- 1 linguriță (de cafea)
 -pudră de scorțișoară
- 85 g unt nesărat topit

Ingrediente glazură:
- 180 g zahăr pudră
- 30 ml sirop de arțar
- 30 ml lapte

Mod de preparare brioșe:

Înainte de toate încălziți cuptorul la 200 de grade.  Într-un vas mare amestecați ingredientele uscate: făina, bicarbonatul de sodiu, aromele și sarea. Într-un alt vas puneți uleiul, zahărul alb și brun, piureul de dovleac, ouăle, laptele și amestecați-le pe toate până la omogenizare. Compoziția astfel obținută, adăugați-o ingredientelor uscate, dar treptat, cu mișcări fine, circulare până rezultă un aluat fin, fără colocoloașe. Așezați în tava pentru brioșe, forme de hârtie speciale după care umpleți-le, (dar nu până sus) cu aluat. Mai lăsați loc pentru topping-ul sfărâmicios.

Mod de preparare topping sfărâmicios:

Amestecați bine făina cu cele două tipuri de zahăr și aromele. Adăugați apoi untul, amestecând ușor cu ajutorul unei furculițe, fără să omogenizați deoarece trebuie să obțineți niște ”fărâmituri,” nu ceva compact. Deasupra fiecărei brioșe, presărați delicat câte o lingură din acest amestec.  Introduceți tava în cuptor. După 5 minute, scădeți temperatura acestuia la 177 de grade și coaceți timp de 15-17 minute sau până când trece testul scobitorii (introduceți o scobitoare în biroșe, iar dacă iese curată sunt coapte).  După ce s-au copt, scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească în tavă vreo 10 minute, timp în care puteți prepara glazura.

Mod de preparare glazură:

Amestecați toate ingredientele până obțineți un amestec omogen și fin.  Scoateți brioșele din tavă și stropiți-le cu glazură. Se pot servi călduțe sau complet reci și poate, alături de o cană cu ceai sau lapte. 

Poftă bună! P.S. Să ne spuneți dacă le-ați preparat și dacă v-au plăcut!

                             


0