Tot ce trebuie să știți despre hemerocaliși

Asemeni unui fluture care din cocon se transformă într-o reală frumusețe, la fel și Hemerocallis-ul. Nu-ți poți imagina de la bun început, doar privind bulbii (nu chiar atât de atrăgători) că aceștia vor deveni mai târziu, un joc de nuanțe cu totul aparte. O adevărată paletă de culori, ne oferă această plantă: roz cu mijlocul verde-lime, alb conturat cu mov-liliachiu, galben sau crem cu centrul violet închis și inima verde-gălbui sunt doar câteva dintre combinațiile de culori pe care ni le poate oferi.

Hemerocallis-ul este o plantă perenă, nepretențioasă, destul de rezistentă la condiții neprielnice cum ar fi: gerul, seceta, dăunătorii.

Este iubitoare de locuri însorite, ca urmare trebuie plantată la lumină. Însă, dacă acest lucru nu este cu putință se poate planta și la semi-umbră. 

Udarea trebuie să fie moderată. Nu necesită apă din abundență, întrucât asta ar duce la putrezirea rădăcinilor. Dar pe timp de secetă îndelungată, umiditatea trebuie să fie corespunzătoare.

Decorează atât prin flori, cât și prin frunze. Crește în tufe compacte de diferite dimensiuni: scunde, medii sau înalte, după caz. Chiar dacă fiecare floare rezistă doar o zi, perioada de înflorire este îndelungată și abundentă, astfel ne putem bucura de ele pe tot parcursul verii.

Se pot planta solitar sau în grupuri. Când devin mult prea aglomerate, acestea se separă. Se înmulțesc tot prin divizare.

După perioada de înflorire este recomandat să tăiați tulpinile de la bază.

Curiozități despre Hemerocallis:

  • etimologic vorbind numele provine de la cuvintele grecești: ”hemera” și ”callos” care traduse mot-a-mot înseamnă frumusețe de o zi
  • este originar din Asia, în principal din Asia de Est: China, Coreea și Japonia
  • există peste 80.000 de soiuri înregistrate, sute dintre ele au flori parfumate
  • este numit "Perena perfectă", datorită culorilor strălucitoare, capacității de a tolera seceta, înghețul și de a se dezvolta în multe zone climatice diferite 
  • multe soiuri au fost premiate atât în SUA cât și în Anglia cu medalia de aur, dar și cu premiul "Meritul grădinii" a Societății Horticole Regale
  • unele soiuri sunt comestibile - cele din familia Hemerocallis citrina se utilizează în bucătăria chinezească atât proaspete cât și uscate

Oferta noastră de hemerocaliși o găsiți aici 

            


0