Mărimea Ghivecelor: Un Factor Cheie în Succesul Grădinăritului

Cu siguranță, mărimea contează atunci când vine vorba de ghivecele în grădinărit. Te invităm să explorăm cum aleg producătorii ghivecele de creștere a plantelor comercializate. 

La plantele perene și ierburile decorative la vânzare nu mărimea plantelor contează, deoarece ele sunt în continuă creștere, își schimbă foliajul și apariția în funcție de anotimp. Ce este constant și din ce va crește anul următor planta este rădăcina – cu cât rădăcina este mai mare, cu atât și ghiveciul de livrare este mai mare, deci planta este mai valoroasă.

Dar un arbust ornametal poate fi mai valoros într-un ghiveci mai mic dacă acesta este tuns înapoi și format o tufă compactă, decât unul care este într-un ghiveci mai mare dar nu a fost tuns niciodată și este doar „ un băț” – acesta va trebui tuns după plantare , deci ai plătit, practic, pentru un ghiveci cu pământ.

     

Îți explicăm ce înseamnă P9, P11, ghiveci de 1l, 2 l.

Dimensiuni   

P9: Este un ghiveci pătrat cu latura de 9 cm, având o capacitate de aproximativ 0,5-0,8l, în funcție de adâncimea ghiveciului. Este ideal pentru plantele perene tinere și perenele de mici dimensiuni.   

P11: Un ghiveci pătrat cu latura de 11 cm. Capacitatea este puțin mai mare, aproximativ 1-1,5l, în funcție de adâncimea ghiveciului. Se folosesc, de obicei, pentru plantele perene care necesită puțin mai mult spațiu pentru dezvoltarea rădăcinilor și pentru transplantarea răsadurilor din ghivece mai mici pentru a se putea asigura dezvoltarea lor în continuare.   

Ghiveci de 1l: Are o capacitate de 1 litru, fiind potrivit pentru plantele tinere care nu necesită mult spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile. Multe tipuri de plante tinere și sănătoase sunt comercializate în astfel de ghivece.   

Ghiveci de 2l: Are capacitatea volumetrică dublă față de ghiveciul de 1l și este utilizat pentru plantele care au nevoie de mai mult spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile.    

Ghivecele de peste 2l: Aceste ghivece sunt destinate în mod special plantelor care au rădăcini puternice și care se extind rapid. Astfel de ghivece se folosesc, de obicei, pentru arbori tineri, arbuști și plante ornamentale mari, care au nevoie de spațiu suplimentar pentru dezvoltarea rădăcinilor și pentru a putea crește. 

    


Cum afectează dimensiunea ghivecelor dezvoltarea plantelor 

Alegerea dimensiunii corecte a ghiveciului poate influența semnificativ sănătatea și dezvoltarea plantelor. Un ghiveci prea mic poate limita dezvoltarea rădăcinilor și poate duce la stresul plantei. Pe de altă parte, un ghiveci prea mare poate determina solul să rămână umed pentru perioade lungi, favorizând dezvoltarea bolilor la rădăcinile plantei.

Tipuri de ghivece 

Există o varietate de ghivece disponibile pe piață, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Ghivecele de teracotă sunt bune pentru respirabilitate și sunt mai estetice, având un aspect natural și rustic, dar există pericolul ca ele să se spargă în timpul transportului și sunt mai costisitoare. Ele sunt potrivite mai degrabă pentru balcon și terasă, nu pentru transport. Ghivecele din plastic, în schimb, rețin mai multă umiditate, sunt mai ușoare, mai economice și mult mai ușor de transportat. Ghivecele din plastic sunt totodată și mult mai versatile, deoarece plasticul poate fi ușor modelat în diverse forme și culori.

Alegerea ghivecelor în funcție de speciile de plante

Atunci când achiziționezi plante, este important să înțelegi de ce acestea sunt livrate în anumite tipuri de ghivece. Producătorii aleg ghivecele nu doar bazându-se pe costuri, ci în principal pe nevoile specifice ale plantei. De exemplu, unele plante au nevoie de adâncime pentru dezvoltarea corectă a rădăcinilor, în timp ce altele se răspândesc orizontal și necesită un ghiveci mai larg. Livrând planta în ghiveciul corect, producătorii se asigură că aceasta are suficient spațiu pentru a crește și a se dezvolta până când clientul decide să o planteze în grădină. De asemenea, un ghiveci adecvat plantei ajută la prevenirea stresului rădăcinii și asigură că planta va fi sănătoasă la momentul livrării.

Importanța drenajului

Drenajul este esențial pentru sănătatea majorității plantelor, și asta dintr-un motiv foarte simplu: rădăcinile care stau în apă pentru perioade lungi tind să putrezească. Atunci când producătorii aleg un ghiveci pentru livrare, ei sunt foarte atenți la capacitatea acestuia de a drena excesul de apă. Ghivecele livrate sunt proiectate pentru a permite un drenaj optim, evitând astfel acumularea de apă la baza ghiveciului. De asemenea, în contextul transportului, un drenaj adecvat asigură că planta nu va fi sufocată dacă este udată înainte de livrare. Acesta este un factor crucial pentru menținerea sănătății plantei pe parcursul întregului proces de expediere.

    

Concluzie

La Sweet Garden, ne preocupăm în mod special ca plantele să ajungă în cele mai bune condiții în noul lor cămin. De aceea, atunci când pregătim comenzile pentru livrare, luăm în considerare nu doar mărimea plantelor, ci și mărimea ghivecelor în sine. 


0