Plantarea pomilor fructiferi. Când și cum se plantează

Pomii fructiferi sunt o comoară la casa omului. Oricine are grădină ar trebui să planteze cât mai multe soiuri. Desigur că asta depinde în primul rând de spațiul avut la dispoziție, însă cu siguranță va merita. Vă veți bucura de fructe delicioase, apoi de umbră pe timpul verii și nu în ultimul rând de un aer purificat.

Când și cum plantăm?

Operațiunea de plantare a pomilor fructiferi este una care presupune atenție la detalii, grijă și puțină îndemânare. Vorbim despre niște puieți, practic despre niște copii, așa că aceștia trebuie manevrați cu delicatețe și atenție. Este important să ne informăm temeinic înainte de a ne apuca de treabă, pentru a fi siguri că am respectat toți pașii de care este nevoie și că i-am executat corect. Doar așa vom obține rezultatul dorit, iar pomii se vor prinde, vor crește armonios și vor produce fructe gustoase și aspectuoase.

Cum ar trebui să arate pomul fructifer, la cumpărare?

Pentru a fi siguri că am cumpărat un produs de calitate, acesta trebuie să îndeplinească anumite criterii. Datorită faptului că vorbim despre un puiet, e important să ne asigurăm că acesta este sănătos și se va dezvolta armonios. Ca urmare, acesta ar trebui:

- să aibă o vârsta de 1-2 ani și pe puțin 1 metru înălțime, iar dacă vorbim despre pomi mai mari de 2 ani, atunci aceștia ar trebui să aibă deja coroana formată.

- rădăcinile să aibă un aspect sănătos, fără rupturi sau urme de răni și să aibă o lungime de circa 30 cm.

- atât tulpina, cât și rădăcina trebuie să fie hidratate coprespunzător, fără să prezinte alte uscăciuni. Dacă pomii sunt altoiți, atunci punctul de altoi de-asemenea, nu trebuie să fie rănit.

Dacă aveți totuși dubii, le puteți zgâria puțin tulpina, sub coajă aceștia ar trebui să fie verzi, detaliu care ne indică faptul că sunt sănătoși (asta mai ales la plantările de toamnă).

 

              

Când se plantează pomii fructiferi

Pentru pomii fructiferi există două perioade optime de plantare: primăvara sau toamna, dar întotdeauna atunci când se află în repaus vegetativ. Aceste perioade sunt oarecum generale, însă important este să luați în calul nu doar anotimpul în care are loc plantarea, ci condițiilor atmosferice, deoarece în ciuda perioadei calendaristice, vremea poate fi capricioasă, imprevizibilă. Deci, va trebui să ne asigurăm că nu există risc de îngheț.

Plantarea de primăvară

În principiu se face începând din martie, până pe la finele lunii aprilie, înainte de a porni în vegetație. Pornirea în vegetație poate fi recunoscută prin umflarea mugurilor și pornirea creșterii efective. Deci, grijă mare la acest aspect, odată porniți în vegetație, prinderea puieților nu mai este posibilă. Un alt aspect important ar fi, după cum spuneam anterior, condițiile atmosferice, dacă solul este înghețat sau există risc de îngheț, nu plantăm.

Plantarea de toamnă

Această perioadă este deosebit de prielnică și coincide cu momentul în care pomii/copacii își pierd fruznele. Mai concret, mijlocul lunii octombrie, ba chiar și mai târziu, cu condiția ca solul să nu fie înghețat și temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius.

Toamna este un anotimp favorabil pentru prinderea rădăcinilor, deoarece în acest interval de timp rădăcinile se acomodează cu locul, se odihnesc un pic și își extrag din sol toate substanțele nutritive de care au nevoie, pentru ca primăvara puieții să intre în vegetație cu tot necesarul de minerale pentru o dezvolatre optimă.  

 

             


0