Teiul, vindecătorul de suflete
Este imposibil, să nu-ți vină cel puțin trei cuvinte în minte, atunci când te gândești la un TEI. Care ar fi primul? Parfumul, apoi florile care imediat te fac să vezi o ceașcă de ceai și statura sa impunătoare. Dar câte ar mai fi de spus ...
Impresionant. Seducător. Vindecător.
Poate că dintre toți, de departe cel mai cunoscut și iubit copac din țara noastră este teiul. Aproape că nu există oraș, sat sau drum care să nu se bucure de prezența acestuia. Îmbogățește vizual orice loc în care este plantat. Îl putem chiar considera un copac al copilăriei, iar dacă ar fi să asociem o aromă acestei perioade cu siguranță, parfumul florilor de tei ar ieși câștigător.
Aspect
Odată cu trecerea timpului, acest copac devine tot mai impunător, încadrându-se în categoria celor de talie mare. Atrage atenția prin portul său. Coroana pe care o formează are un aspect extrem de îngrijit, este compactă și densă. Ramurile echilibrat dispuse sunt susținute de un trunchi puternic și sunt îmbrăcate cu un frunziș bogat. Nu știi niciodată, ce mici viețuitoare se ascund printre crengile unui tei: veverițe, turturele, proumbei sau tot felul de alte ciripitoare. Ba chiar celebra pupăză a lui Ion Creangă... Cine-și amintește de ”Pupăza din tei?”
Inspirație
Deci, se pare ca acest arbore, a fost sursă de inspirație de-a lungul timpul pentru romancieri, poeți sau chiar artiști, fie ei plastici sau ai muzicii. Nu ați uitat de teiul lui Eminescu din Iași, nu-i așa? A devenit celebru datorită întâlnirilor pe care poetul le avea cu Veronica Micle sau cu bunul său prieten, Ion Creangă în preajma lui. Ieșenii l-au denumit ”teiul lui Eminescu,” după ce acesta a plecat în capitală. Un alt cunoscut tei este cel de la Blaj, la umbra căruia, același Eminescu s-ar fi oprit să admire orașul, pe care l-a botezat ”mica Romă.
Se pare că farmecul acestei comori a naturii, l-a făcut să dea naștere unei capodopere a literaturii române - ”Povestea teiului”. Dar nu doar arta literară a fost presărată cu idei despre tei, multe picturi surprind frumusețea și măreția acestui copac. La fel cum, o sumedenie de melodii au avut ca punct de plecare … impresionantul arbore.
Seducător și vindecător
Dacă ar fi să facem un top al celor mai intense parfumuri, mirosul florilor de tei cu siguranță ar ocupa un loc de cinste. Acestea emană un parfum atât de puternic, încât se simte de la mare depărtare, chiar și de la două străzi distanță de locul în care te afli. Este dulce și efectiv te ademenește, te amețește.
Dacă am fi puși să ghicim ce bem, i-am recunoaște imediat aroma, deoarece este nu doar intensă, cât inconfundabilă.
Florile de tei sunt bogate în antioxidanți și uleiuri esențiale. Se spune despre ceaiul de tei că are efect calmant, antiinflamator și contribuie la întărirea sistemului imunitar. Dacă aveți probleme cu somnul, stresul sau suferiți de oboseală cronică, o ceașcă de ceai din flori de tei vă poate fi de mare ajutor. Se recomandă să fie băut seara, înainte de culcare.
Protector. Liniștitor. Partener de joacă
Odată ajuns la maturitate ne putem cu ușurință și plăcere ascunde, sub imensa lui coroană. Mai ales vara, când temperatura de afară este deseori insuportabilă, ne putem adăposti la umbra sa. Ne protejăm astfel, de razele nocive ale soarelui. Ne putem relaxa, imaginându-ne o uriașă umbrelă naturală. Putem chiar ancora un hamac sau un leagăn, dacă avem copii.
Imaginați-vă o zi de weekend petrecută la umbra sa …. ce relaxare ….simți cum ți se liniștește sufletul.
Curiozități
În Evul Mediu exista obiceiul ca îndrăgostiții să-și jure iubire veșnică la umbra unui tei, asta deoarece se credea că acest copac îi face pe oameni să spună numai adevărul.Florile de tei se culeg începutul perioadei de înflorie și doar atunci când e soare. Dacă nu e senin, ar fi mai bine să amâni. Sau dacă a plouat, mai așteaptă o zi sau două. Odată culese se pun la uscat, într-un strat subțire, undeva la umbră afară sau dacă este vorba de o încăpere, aceasta trebuie să fie bine aerisită. După uscare se păstrează în pungi de hârtie.
Îmbunătățesc semnificativ calitatea solului în care sunt plantați.
Lemnul de tei este fin, neted. Așadar nefiind dur, acesta era în trecut folosit de către sculptori. În zilele noastre se folosește și in industria mobilei sau de către firmele producătoare de chibirituri sau pensule.
Simbolistic vorbind se spune că teiul ține ghinionul departe de noi și ne ferește de trăsnete.
Există obiceiul, ca de Rusalii ferestrele caselor și icoanele să fie împodobite cu flori de tei aduse din biserică, unde în prealabil au fost sfințite.
Din polenul și nectarul florilor de tei se obține o miere specială, extrem de apreciată. Este o varietate aparte, rafinată, deosebit de parfumată, de un galben deschis la culoare.
Concluzie? Plantați tei!