Grădina mea de la țară. Grădina mea de weekend

Viața urbană presupune aglomerație, stres, grabă, zgomot și un aer tot mai greu de respirat. Pentru a ne îndepărta de toate acestea și a fugi un pic din cotidian măcar în weekend, singurul lucru de care avem nevoie e o casă cu grădină, la țară.

Ți-ai imaginat cum ar fi? Dacă nu, închide ochii pentru câteva minute, inspiră adânc și spune-ți așa:

De azi mă apuc de grădinărit!

          

Am propria grădină, la țară. Aerul e ușor de respirat și mă simt bine. Vreau plante frumos colorate, pe care să le admir în timp ce-mi beau cafeaua, dar mai ales vreau să cultiv plante roditoare. Îmi doresc fructe și legume, pe tot parcursul anului.

De ce să le cumpăr din magazin, când le pot culege chiar eu, din grădină?! De abia aștept să prepar mâncăruri delicioase, cu produse proaspete și să-mi umplu cămara cu bunătăți, din curtea mea.

Mă apuc de treabă, iar pentru asta am nevoie de:

 1. Cazma sau motosapă – nu mă pot apuca să plantez, înainte de a pregăti solul. Acesta trebuie săpat, afânat și pregătit să primească plantele pe care mi le doresc.

          

2. Semințe și răsaduri de calitate – caut surse sigure, de unde aleg tot ceea ce îmi doresc și am garanția soiului! Nu risc să cumpăr din locuri nesigure sau incerte, pentru a evita să primesc altceva decât am comandat sau plante cu probleme.

          

          

3. Apă pentru udat – mă asigur că am o sursă sigură de apă, pentru a putea uda întreaga grădină. Este un element vital pentru plante. O gospodărie fără apă, nu este completă. Voi colecta și apa de ploaie. Este una dintre cele mai bune surse pentru udat; în plus, mai fac și economie.

           

4. Îngrășământ – este esențial pentru a ajuta plantele să crească armonios. Așa cum noi luăm vitamine, pentru a funcționa mai bine, așa și plantele au nevoie de un stimulent.

• Pot să optez pentru îngrășăminte din magazine de specialitate, sau pentru unul natural, precum gunoiul de grajd.

• Voi face și compost din resturile alimentare și frunzele adunate din grădină. Ce poate fi mai util? Așa, nu doar ajut plantele să crească, dar și reciclez.

          

5. Soluții împotriva buruienilor – trebuie să am în vedere, că ploile ajută plantele să crească, dar contribuie și la apariția buruienilor. Nu am nevoie de așa ceva în grădina mea, așa că le voi veni de hac. Le smulg manual cu tot cu rădăcină, iar pe suprafețele mai mari sau unde nu pot ajunge ușor, folosesc ierbicid de la magazinele specializae.

           

6. Pentru a scăpa de dăunători, mă folosesc de câteva plante cu parfum – e o variantă naturală, la îndemână. Mirosul anumitor plante poate fi un aliat, împotriva dăunătorilor. Nu îi omoară, ci îi ține la distanță. Voi planta: lavandă, mușcate, euphorbia, usturoi, busuioc, mentă, petunii, crizanteme etc.

Cum a fost acest exercițiu de imaginație? Te-ai pus în această postură? Dacă da, înseamnă că e realizabil. De azi înainte, profită de fiecare sfârșit de săptămână, pentru a te relaxa grădinărind, în curtea casei de la țară.

Apucă-te de grădinărit! Fii una cu natura! Încarcă-te cu energie pozitivă! Respiră aer curat! Relaxează-te! Culege roadele propriei munci! Savurează alimente gustoase și sănătoase, alături de întreaga familie!

Deci, care sunt beneficiile grădinăritului?

• În primul rând, îi oferă celui de la oraș ocazia de a fi una cu natura, de a face parte din ea.

• Îl ajută să se relaxeze, să-și recapete energia și buna dispoziție.

• Ajută la o mai bună mobilitate a corpului. Grădinăritul este o muncă ce ajută la îmbunătățirea abilităților motorii, deci această activitate poate înlocui cu succes, mersul la sală.

• Ne îmbunătățește abilitățile de planificare și organizare.

• Ne face să uităm de probleme, măcar pentru câteva ore.

• Ne oferă alimente de calitate: fructe și legume, sănătoase, sută la sută naturale, cu care ne putem hrăni întreaga familie, fără a pune la îndoială sursa de provenință și calitatea lor.

• Ne ține departe de tehnologie.

          

Sfat: implică-ți copiii!

• Făcându-i părtași la această activitate, îi iei din fața calculatorului, televizorului, telefonului sau altor gadget-uri și îi faci să petreacă timp de calitate, în aer liber.

• Îi responsabilizezi, le stârnești curiozitatea și îi faci să aprecieze munca din spatele alimentelor pe care le consumă.

• Îi introduci în lumea științelor: botanică, biologie, chimie, în mod practic. Astfel, aceste materii vor fi mai ușor de înțeles.

• Le dezvolți anumite abilități, competențe, cum ar fi: logica, gândirea critică și practică, observația directă, experimentul etc.

• Toate simțurile vor fi implicate, în proces: tactil, olfactiv, auditiv; iar noțiunea grădinăritului va fi mai ușor de priceput.

• Unești familia. Vei fi alături de copilul/copiii tăi și vei suda legătura/legăturile cu acesta/aceștia. Împreună veți pune osul la treabă, veți comunica mai mult, veți învăța împreună, dar vă veți și distra.

          


0