Bunătăți de Paște

Sărbătorile ne bat la geam. Cu toții, probabil, am terminat deja curățenia, am decorat una alta prin casă, ne-am imaginat exact cum va arăta masa festivă. Ce rămâne de făcut? Prepararea celor mai bune bucate.

Masa de Paște trebuie să fie bogată, să avem de toate. Așa vom simți că este o zi specială. Deci în afara coșulețului plin cu ouă vopsite, mai avem nevoie și de alte feluri de mâncare: dulci și sărate deopotrivă. Cu siguranță, aveți deja meniul prestabilit; poate v-ați și apucat să faceți una alta, mai ales lucuri care pot fi pregătite din timp. 

Ce punem pe masă? De obicei, în majoritatea caselor vom găsi: drob, șuncă afumată, fripturi de miel și diverse alte preparate care mai de care mai interesante și gustoase. Întotdeauna de sărbători, ne străduim să punem pe masă cele mai gustoase, dar și aspectuoase mâncăruri, iar dacă avem și imaginație, putem realiza adevărate minunății. Acestea sunt primite cu entuziasm, mai ales de către copii. Să nu uităm de cozonaci, prăjituri delicioase și variate. Însă un element de bază este desigur, pasca. Ea ocupă un loc important pe masa de Paște, alături de ouă. 

Ne-am tot gândit, am tot căutat rețeta perfectă, pentru anul acesta. Am găsit destul de multe, iar acum nu ne putem hotărî. Internetul și cărțile de bucate conțin zeci de variante, unele mai bune ca altele. Le-am tot comparat, ne plac toate, dar trebuie să o alegem pe cea potrivită. Care să fie, oare? Voi ce ziceți? Alegem varianta clasică sau modernă?  Cea clasică implică un aluat de cozonac la bază și o umplutură din brânză dulce cu stafide; iar cea modernă, este mai practică și mult mai ușor, rapid de preparat, ba chiar putem spune că ne trimite cu gândul la cheesecake-ul american.



Pască delicioasă cu aluat de cozonac 


Ingrediente aluat:
 - 600 g făină
- 25 g drojdie
- 300 ml lapte călduț
- 2 gălbenușuri de ou
- 150 g unt cu un conținut ridicat de grăsime
- coajă de lămâie
- un plic de zahăr vanilat
- un strop de sare

Ingrediente umplutură:
 - 400 g brânză dulce
- 2 ouă 
- 80 g zahăr
- 20 g făină
- 70 g stafide
- o păstaie de vanilie sau două plicuri de zahăr vanilat

Metodă de preparare:
Mai întâi se pregătește aluatul de cozonac. Într-un bol mic, puneți drojdia, cu o lingură de zahăr, 3 linguri de lapte și aproximativ 2 linguri de făină. Amestecați până obțineți o compoziție păstoasă. Lăsați-o deoparte, într-un loc mai călduț să se activeze, aproximativ un sfert de oră. Aceasta va crește. Într-un bol mare, puneți făina apoi adăugați toate celelalte ingrediente, inlcusiv drojdia (deja crescută), aveți însă grijă ca sarea să nu intre în contact direct cu ea, va îngreuna procesul de dospire al aluatului. Amestecați-le cu o spatulă, până simțiți că s-au legat, apoi începeți să frămânați, cu mâinile sau cu ajutorul unui mixer. Aluatul obținut este destul lipicios, nu vă speriați. După ce ați finalizat procesul, așezați-l înapoi în vas și acoperiți-l cu folie de plastic. Lăsați-l la dopsit, la temperatura camerei, până își dublează volumul, ceea ce durează aproximativ o oră. 
În tot acest timp, pregătiți umplutura, lucru foarte simplu, de altfel. Puneți toate ingredientele într-un bol mare și amestecați-le până obțineți o compoziție omogenă.  Preîncălziți cuptorul la 160 de grade. Pregătiți o tavă de copt rotundă, de 28 cm diametru. Ungeți-o cu unt și tapetați-o cu făină sau tapetați-o cu hârtie de copt. După ce aluatul a dospit suficient, împărțiți-l în două. O parte din aluat așezați-o în tavă, astfel încât să acoperiți toată partea de jos a acesteia. Jumătatea de aluat rămasă, se împarte din nou în două. Formați din fiecare parte câte un ”șnur” de aproximativ 50 cm. Împletiți-le și formați un cerc de același diametru ca tava, apoi așezați-l deasupra aluatului. Veți forma astfel ”pereții” viitoarei prăjituri. În mijloc turnați crema de brânză. La final, ungeți aluatul cu ou bătut, amestecat cu puțin lapte. Introduceți tava în cuptor și lăsați să se coacă aproximativ 40-50 de minute, la 160 de grade, până când aluatul devine auriu.  După ce s-a copt se lasă la răcit complet, înainte de a se tăia felii. 

Pască fină cu accent modern

Dacă prima variantă implică puțină muncă, această rețetă este mult mai ușor și rapid de preparat, iar rezultatul este unul extrem de fin și desoebit de aromat. 

Ingrediente crustă:
- 130 g biscuiți graham sau digestivi
- 85 g unt topit
- un strop de sare

Umplutură brânză:
- 450 g brânză dulce 
- 100 g zahăr 
- 3 ouă mari, la temperatura camerei
- 1 lingură extract de vanilie
- 16 g făină
- 250 ml smântână dulce
- un strop de sare
- opțional, fulgi de ciocolată

Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Începeți cu baza prăjiturii. Se face extrem de simplu: zdrobiți biscuiții și amestecați-i cu un strop de sare și untul topit. Luați o tavă de tort rotundă cu pereți detașabili. Tapetați-o cu hârtie de copt, dar în așa fel încât hârtia să fie cu aproximativ 2 cm mai înaltă decât pereții tăvii.  Așezați amestecul de biscuiți pe fundul tăvii și nivelați, pentru a obține un strat uniform. Dați tava deoparte, până preparați umplutura. Puneți brânza într-un bol și amestecați-o bine, până capătă o consistență cremoasă. Adăugați vanilia, apoi câte un ou, pe rând, amestecând încontinuu. Separat, într-un vas mai mic, amestecați făina, sarea, cu aproximativ 1/4 din cantitatea de smântână dulce, până obțineți o pastă; apoi încorporați și cantitatea de smântână dulce rămasă. Amestecați  până obțineți o compoziție omogenă, fără cocoloașe. Încorporați această pastă, în amestecul de brânză. Mixați energic pentru a finaliza umplutura. La final, turnați compoziția peste crusta de biscuiți. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți prăjitura pentru aproximativ 35-40 minute, până în momentul în care partea de deasupra devine aurie, iar mijlocul prăjiturii tremură ușor. După ce ați scos prăjitura din cuptor, lăsați-o să se răcească în tavă, la temperatura camerei. 


Poftă bună, orice ați alege să preparați! Savurați toate bucatele cu plăcere, alături de cei dragi! 


0