Când se acoperă plantele

Când temperaturile de afară sunt pozitive, grădina e frumoasă, plantele se simt bine și totul e minunat. Dar ce ne facem, când gradele din termometre scad drastic? Simplu. Avem grijă să ne protejăm plantele sensibile la frig, acoperindu-le.

Când acoperim plantele?

Un lucru este important de știut: plantele se acoperă, doar atunci când scad temperaturile! Nu vă lăsați ghidați de vechea vorbă sau cutumă: acoperim plantele iarna. De ce? Pentru că acest anotimp a devenit relativ. Trebuie să ne adaptăm condițiilor climatice din prezent și zonei în care locuim.

Spre exemplu: actualmente, calendaristic vorbind, traversăm perioada iernii. În mod normal, la noi în țară, în segmentul de timp decembrie-februarie ne confruntam cu episoade de îngheț, frig extrem, ninsori, grade puține, brumă, viscol etc. Acest lucru nu mai este valabil, în momentul de față. În cea mai mare parte a țării, temperaturile sunt ridicate, ba chiar cu mult peste valorile cu care eram noi obișnuiți. Ce-ar însemna să protejăm o plantă, dacă afară sunt peste 5, 10, sau chiar 18 grade?! Ce sens ar avea? Ar fi inutil, ba chiar le-am aduce serioase deservicii.

Așadar, acoperim plantele, atunci când temperaturile scad sub anumite valori. Unele rezistă până la 1 sau 2 grade, dar sub 0 grade deja avem de-a face cu înghețul, așa că e imperios necesar să le protejăm, pe cele sensibile la frig sau ger. Ideea de bază este că plantele se acoperă 3, 5, 7 zile, după caz, deci strict atâta timp cât ține frigul.

          

De reținut!

Plantele nu se acoperă în funcție de anotimp, ci în funcție de temperatură. O fi din punct de vedere calendaristic iarnă, însă atâta timp cât gradele din termometre nu ne arată valori scăzute, nu le acoperim.

Iarna înseamnă frig, nu o anumită dată din calendar. Frigul și/sau înghețul pot surveni și primăvara, uneori chiar și în aprilie. Deci, trebuie să fim atenți la condițiile meteo, să le monitorizăm atent și să fim mereu gata să acționăm în consecință. Atunci când se prognozează temperaturi sub 0 grade sau brumă, noi să fim pregătiți din timp să intervenim pentru a ne acoperi, proteja plantele.

Ce mai putem face, este să verificăm la anumite intervale regulate de timp, temperatura de la nivelul solului, pentru a vedea dacă și cât de frig le e plantelor, astfel putem constata dacă se impune să luăm măsuri în această privință sau nu.

                         


0