Sfaturi de grădinărit pentru toți iubitorii de plante

Ești pe punctul de start a lucrului în grădină, dar nu știi de unde să începi? Aceste sfaturi pe care le avem pregătite te vor ajuta să ai parte de cele mai bune rezultate. Știm că pare dificil, dar nu este chiar așa. Îți vin în minte zeci de întrebări, care par să te copleșească. Stai fără grijă, în cele ce urmează vom încerca să răspundem acelor întrebări care te macină.

Când tundem?

Arbuștii ornamentali cu înflorire primăvara, cum ar fi liliacul, magnolia, ploaia de aur  se tund imediat după ofilirea florilor. Ei își formează mugurii florali toamna, pregătindu-se pentru anul care urmează. Dacă i-am tunde toamna sau iarna, automat le-am reteza șansa de a mai putea înflori, primăvara.

Eliminarea florilor ofilite ale plantelor ornamentale.

Această practică este una extrem de benefică, deoarece țelul fiecărei plante anuale este să înflorească, și să facă semințe, după care piere. Prin îndepărtarea florile ofilite, bătrâne stimulăm planta să producă unele noi, tot mai multe. Totodată, încurajează planta să-și utilizeze energia la întărirea frunzelor și a rădăcinii, astfel nu se concentrează doar la a produce semințe. Totuși, această operațiune este de evitat în cazul plantelor care sunt crescute mai ales pentru fructele sau păstăile pe care le produc, spre exemplu Lunaria sau Planta banilor, cum i se mai spune.

Hortensiile, în general iubesc zonele cu umbra, dar există și excepții.

 Nu toate soiurile de hortensii preferă umbra. De exemplu, Hortensiile Paniculata au nevoie de soare pentru a înflori spornic, spre exemplu: Limelight, Little Lime, Vanilla Fraisie

Ai grijă ce arunci din grădină, la curățenia de toamnă.

Toamna, când se face curățenia generală în grădină, fiți atenți la ce aruncați. Păstrați ierburile ornamentale pentru frumusețea lor, la fel și capurile florale încărcate cu semințe ale plantelor perene, cum ar fi spre exemplu, ale abăstrelelor ca hrană pentru păsărele. Evitați tăierea marginală a plantelor perene mai robosute, precum: crizantemele de grădină, pentru a le crește șansele de a trece cu bine peste o eventuală iarnă grea.

Drenarea solului. Cum se face în funcție de sol?

Rădăcinile plantelor au nevoie de oxigen, iar dacă un sol este în permanență umed, acestea nu primesc nici o gură de aer pentru a putea prospera și crește viguros. Majoritatea plantelor preferă un sol bine drenat. Pentru a spori calitatea solului, nu de puține ori aplicarea unor materiale organice este recomandată, sau săparea solului în jurul plantei.

Udarea plantelor

Evitați excesul! Un prim sfat ar fi să nu fiți tentați să le udați prea des. În cele mai multe cazuri, suprahidratarea este cauza pricipală a distrugerii unei plante. Da - e importantă apa, dar nici noi nu bem decât atunci când ne este sete.

             


0