Delicii cu zmeură

Zmeura, cu aroma sa inconfundabilă și textura suculentă, ne încântă papilele gustative. Pe măsură ce vara își intră în drepturi, zmeura își face apariția în grădini și pe tarabe, aducând cu ea un gust de neuitat și numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogată în vitamine, antioxidanți și fibre.



Gustul specific, dulce-acrișor, cât și culorile vibrante ale zmeurei o recomandă ca ingredientul ideal pentru o gamă largă de rețete, de la deserturi apetisante la băuturi răcoritoare, transformând fiecare preparat într-o adevărată delicatesă. Fie că este folosită în prăjituri, înghețată, siropuri, limonade, gemuri, sau salate, zmeura reușește să îmbogățească gustul și să ofere un strop de prospețime preparatelor noastre preferate.

1. Brioșe cu zmeură 

Ingrediente:

- 1 ou
- 125 g făină
- 75 g unt topit
- 50 ml lapte
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 linguriță de praf de copt
- 100 g zmeură

Mod de preparare:

Făina și praful de copt se amestecă, după care se adaugă oul, zahărul, untul topit și laptele. Mixați până la omogenizare. Compoziția astfel rezultată va fi destul de densă. Dacă vi se pare prea groasă, adăugați puțin lapte.

Așezați în fiecare formă de brioșă, puțină compoziție; adăugați două sau trei bucăți de zmeură, apoi acoperiți cu un alt ”strat” de compoziție.

Introduceți tava cu brioșe în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru circa 20 - 25 sau 30 de minute, după caz.

* Cantitatea de aluat este pentru 12 bucăți de brioșe mici sau 6 brioșe normale.



2. Înghețată simplă de zmeură

Ingrediente:

- 500 ml smântână dulce pentru frișcă (aceasta trebuie să fie neapărat cu un conținut ridicat de grăsime, minim 30 %)
- 500 g zmeură proaspătă
- 200 g zahăr pudră (puteți pune mai mult sau puțin, după preferință)
- pentru un plus de savoare, vanilie (opțional)

Mod de preparare:

Bateți frișca până obțineți o spumă tare și fermă (aceasta trebuie răcită bine înainte). La final, adăugați zahărul pudră și vanilia. Într-un bol separat, amestecați ușor zmeura cu o spatulă sau lingură de lemn, unele boabe se vor zdrobi, ceea ce va constitui colorantul natural al viitoarei înghețate. Încorporați-le în spumă prin mișcări lejere, până la omogenizare.

Turnați amestecul într-un vas și puneți-l la congelator. La fiecare 30 minute, aveți grijă să amestecați compoziția, cu o furculiță, pentru a împiedica formarea particulelor de gheață. Repetați această procedură de vreo 6 ori, (va dura cam trei ore, până înghețata va ajunge la consistența ideală).

Dacă aveți aparat de făcut înghețată, totul e și mai simplu. Preparatul va fi gata în aproximativ 45 de minute.



3. Brownie cu brânză și zmeură

Ingrediente brownie:

- un pachet de unt (200 g)
- 250 ml lapte- 300 g zahăr
- 300 g făină
- 3 ouă
- 3 linguri cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 200 g zmeură

Ingrediente crema de brânză:

- 400 g brânză de vaci fină
- 100 g zahăr pudră cu vanilie
- 2 ouă

Mod de preparare:

Pentru compoziția de brownie: separați gălbenușurile de albușuri. Apoi, puneți la foc moderat, într-un vas: laptele, untul, zahărul și cacaoa. Fierbeți până când untul și zahărul s-au topit complet. Lăsați să se răcească și adăugați gălbenușurile. Încorporați făina și praful de copt. Omogenizați. Bateți albușurile spumă, adăugați-le în aluat, amestecând circular cu o spatulă.

Într-o tavă (de 32x35 cm) tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și tapetată cu făină, turnați compoziția de negresă.

Pentru cremă, amestecați brânza cu zahărul pudră și vanilia, apoi adăugați ouăle și mixați până obțineți un amestec fin, omogen. Cu o lingură, luați din crema de brânză și puneți din loc în loc, peste aluatul de brownie. Apoi, cu o furculiță sau un băț pentru frigărui, dați compoziției un aspect marmorat.

La final, presărați deasupra boabele de zmeură.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 30-40 de minute, nu mai mult. Cu orice minut în plus, prăjitura își va pierde acea consistență specifică brownie-ului.

Se lasă la răcit, apoi se taie în pătrate.   

Poftă bună!








0