Faceți cunoștință cu Alcea Rosea

Există multe plante care ne pot decora cu succes curtea de acasă, grădinița din fața casei sau a  blocului, însă una dintre cele mai vechi de pe la noi este Alcea Rosea sau, mai bine zis, Nalba de grădină. Cu siguranță, nu vă e străină. În mod cert ați întâlnit-o de-a lungul timpului, mai ales în copilărie. Pe vremuri, rar găseam o casă fără nalbe, de diferite culori.

Pentru o grădină cu accent de odinioară

Științific vorbind, i se spune Alcea Rosea și este o plantă erbacee extrem de iubită. Reprezintă o prezență falnică, impunătoare, lucru care se datorează înălțimii sale, aceasta putând ajunge la 100-150 cm, în funcție de soi. Din acest motiv, cel mai des o putem admira în micile grădini din fața caselor sau de-a lungul pereților, gardurilor din curte. Cu toate că la un anumit moment dat a fost considerată de modă veche, din fericire, în ultimii ani a revenit în forță și o putem găsi tot mai des, în multe spații exterioare. Este din ce în ce mai folosită chiar și de către artiștii peisagiști, mai ales în grădinile care au nevoie de un accent rustic, însă și în cele moderne, tocmai pentru a obține un contrast stilistic.

Aspect

Alcea Rosea face parte din familia Malvaceae, care cuprinde numeroase genuri de plante erbacee, arbuști și arbori de talie mică. Prezența ei este una extrem de plăcută, efectul său decorativ fiind unul greu de trecut cu vederea, mai ales datorită florilor. Acestea sunt dispuse pe niște tulpini viguroase și cărnoase, aproximativ de la mijloc până în vârf și pot fi simple sau bătute. Frunzele de un verde mediu pornesc de la baza plantei, până în partea superioară. În partea de jos sunt mari, dar scad (proporțional) ca dimensiune, pe măsură ce urcă spre vârful tulpinii.

Înflorirea este abundentă și are loc pe perioada verii. După cum spuneam anterior, florile pot fi simple sau bătute. În varianta simplă, petalele mătăsoase par să formeze niște ”pâlnii,” ce au în mijloc un pistil proeminent, de culoare crem. Soiurile cu flori bătute, tocmai datorită acestui lucru, a desimii petalelor sunt asemănătoare celor de bujor.

Indiferent de varietatea despre care am vorbi, Alcea Rosea este spectaculoasă, iar asta nu se datorează doar formei, bogăției și felului în care sunt dispuse florile, ci și a cromaticii acestora. Gama de culori este vastă și cuprinde nuanțe care mai de care mai interesante, pale sau intense: începând de la alb, crem, galben, portocaliu-somon, roz, mov, roșu, bordo, violet, până la purpuriu închis aproape negru. 

Plantare

Această frumusețe nu presupune dificultăți majore în întreținere, ceea ce reprezintă încă un motiv pentru care merită să fie plantată. Are nevoie de un sol bine drenat, iar pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă se amplasează cu precădere în locuri luminoase, însorite. Plantarea ei în zone lipsite de lumină, va atrage după sine neînflorirea.    

Îndepărtarea florilor trecute, ofilite încurajează planta la noi înfloriri. Udați planta doar la baza ei, fără ca apa să atingă frunzele. Se poate planta solitar, în grup sau alături de alte plante similiare ca dimensiune; iar pentru cele mai mici constituie fundalul perfect. Așa cum poate fi decorativă în curte, în fața casei sau a blocului, la fel de bine se va potrivi și în parcuri. Atrage în jurul ei, tot felul de polenizatori. Chiar și fluturii sunt încântați de ele, așa că vor da târcoale grădinii.

La plantare, puteți alterna mai multe soiuri diferite, atât din punct de vedere cromatic, dar și al tipului florii: simple și bătute. În acest fel, veți obține un efect vizual demn de toată admirația. Contrastele atrag întotdeauna atenția. Găsiți-le locurile care li se potrivesc, pentru a beneficia de toată frumusețea lor. Așezați-le de-a lungul unui gard sau perete, veți fi încojurat de flori delicate, intens colorate. Spre exemplu, puteți planta alternativ: Alcea Rosea Chaters Double Purple, Chaters Gleb și Nigra. În acest fel veți obține un peisaj extrem de plăcut privirii, căci florile, vor fi diferite atât din punct de vedere al formei, cât și al culorilor.

Înmulțirea plantei se poate face prin semințe, care se seamănă primăvara sau toamna. În egală măsură, există și varianta autoînsămânțării (semințele cad singure, spre finalul toamnei).

Faceți în așa fel încât să vă faceți șederea în grădină, cât mai plăcută; iar această plantă poate fi una dintre alegeri. Alături de alte minunății frumos colorate, de diferite forme și înălțimi va forma un tot unitar.

           

 

 


0