Cătina, izvor de sănătate

Arbuștii fructiferi din grădină ne oferă fructe delicioase și pline de vitamine, esențiale pentru o viață sănătoasă. Printre aceștia, cătina ocupă un loc fruntaș datorită beneficiilor sale remarcabile pentru organism.

Cum arată cătina?

Arbustul se cultivă pentru fructele sale miraculoase, dar are și un imens efect decorativ. Formează o tufă generoasă, bogat ramificată, cu țepi fermi și ascuțiți, iar în funcție de locul în care este plantat, poate atinge înălțimi variate: de la 1,5 până la 3,5 metri. Din punct de vedere al amplasamentului preferă locurile însorite, luminoase.



Ramurile destul de lungi, de-a lungul cărora sunt dispuse frunzele și fructele, par să țâșnească din mijlocul tufei, ca un foc de artificii. Frunzele sunt înguste și lunguiețe, de un verde-argintiu la culoare. Fructele mici, ovoidale, de un galben-portocaliu, apar din abundență și sunt foarte bine atașate de ramură. Boabele de cătină încep să se coacă de la sfârșitul lunii august, și se recoltează până la mijlocul lunii octombrie. 

Cătina nu este o plantă autofertilă. Pentru a rodi este nevoie de două exemplare: unul productiv și unul polenizator, adică un exemplar feminin și unul masculin. În principiu, un exemplar polenizator poate poleniza 4-6 plante producătoare. 

Ce conține cătina?

Cătina este o sursă excelentă de vitamine și minerale. Fructele de cătină au un conținut ridicat de vitamina C, mai mare decât măceșele sau citricele. De asemenea, conțin vitaminele A, E, K, F și complex de B-uri. Un alt component important este betacarotenul, prezent într-un procent mai mare decât în morcovi, de unde rezultă și culoarea galben-portocalie a fructelor de cătina. Totodată, cătina este o sursă valoroasă de minerale cum ar fi fosforul, potasiul, magneziul și fierul, precum și de aminoacizi.



Ce beneficii aduce consumul de cătină?   

• Întărește sistemul imunitar, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale.   
• Accelerează vindecarea organismului.   
• Crește nivelul de energie.   
• Acționează ca un puternic antioxidant.   
• Reglează glicemia și scade nivelul colesterolului din sânge.   
• Susține sănătatea cardiovasculară.   
• Îmbunătățește vederea.   
• Ajută digestia, având efecte antiinflamatoare.   
• Protejează ficatul, susținând regenerarea celulelor hepatice.   
• Îmbunătățește sănătatea pielii, prin regenerare și hidratare.

Cum se consumă cătina?

Spre deosebire de alte fructe, cele de cătină nu se consumă ca atare, dar există diferite moduri de a le prepara. Produsele din cătină pot fi folosite atât intern, cât și extern. Se consumă cel mai adesea sub formă de sucuri, siropuri, ceaiuri sau tincturi. De asemenea, se pot transforma în gemuri, dulcețuri sau pulbere, fiind adesea folosite în suplimente alimentare datorită proprietăților lor terapeutice. Un produs extrem de valoros obținut din cătină este uleiul, care se extrage din semințele fructelor și este utilizat atât în domeniul medical, cât și în cel cosmetic.

Fructele de cătină reprezintă, astfel, un ingredient versatil și pot fi integrate în diverse preparate culinare și produse cosmetice, oferind beneficii remarcabile pentru sănătate și frumusețe.



Cătina: o plantă cu multiple întrebuințări        

Cătina este o plantă cu utilizări multiple. Pe lângă beneficiile aduse sănătății și efectul decorativ, ea stabilizează solul prin intermediul rădăcinilor care se întind foarte mult, contribuind astfel la fixarea acestuia. Se plantează adesea în zonele colinare, pe terenurile aflate în pantă, valorificând astfel multe dintre cele supuse degradării. Cătina mai poate fi plantată și pentru a forma un gard viu estetic și util, deoarece spinii puternici împiedică pătrunderea iepurilor sau a altor animale, ba chiar și a oamenilor, pe diverse plantații pomicole sau de altă natură, înlocuind inesteticele garduri din sârmă ghimpată.

   







0