Trandafirii cățărători, adevărate comori pentru grădină

Trandafirii sunt, fără îndoială, printre cele mai cunoscute și iubite plante din lume. Nu miră pe nimeni acest lucru și credem că nu ar trebui să existe casă care să nu aibă, măcar un exemplar.

Dintre toate tipurile de trandafiri pe care le cunoaștem, un loc special îl ocupă cei cățărători. De ce? Simplu: oferă grădinilor un aer romantic grație florilor care apar cu o abundență incredibilă. Nimeni nu poate rămâne indiferent, când are în fața sa un astfel de exemplar.

         

Unde găsim trandafirii cățărători?

www.sweetgarden.ro este un loc sigur, în care poți să alegi dintr-o gamă largă, exact ceea ce i se potrivește grădinii tale. 

Vă lasăm mai jos câteva detalii despre trandafirii cățărători, respectiv modul de plantare și îngrijire. Astfel vă va fi mult mai ușor să cultivați aceste plante în grădină și să va bucurași de inflorescențe bogate toată vara.

 Butașii de trandafiri - plantare și îngrijire

               

1. Când plantăm butașii de trandafir

Plantarea trandafirilor cățărători se face în perioada lor de repaus vegetativ - primăvara sau toamna - în condiții optime, adică în măsura în care solul nu este înghețat, iar temperatura din termometre este constant pozitivă.

2. Cum se planteaza?

  • înainte de plantare, rădăcinile butaşilor se lasă în apă 6-10 ore.

  • săpați o groapă suficient de mare (măcar 25x25 cm) astfel încât acestea să nu se simtă înghesuite.

  • punctul de altoi trebuie să rămână deasupra solului, cu 1-2 cm; doar iarna trebuie mușuroit. Se acoperă rădăcinile cu pământ şi se udă bine.

  • se plantează în sol fertil, ușor lutos și bine drenat.

  • fiind plante iubitoare de soare, se amplasează în locuri luminoase, însorite.

3. La ce distanță se plantează trandafirii cățătători?

La acest tip de trandafiri, distanţa de plantare dintre fiecare exemplar este de circa 1-2 m.

4. Aspecte de care trebuie să ținem seama când îi plantăm.

  • cel mai bine se dezvoltă în sol fertil, cu straturi lutoase. Trebuie neapărat evitate locurile răcoroase și umede.

  • dacă nu îi plantaţi imediat, punctul de altoire şi rădăcinile se acoperă cu pământ, pentru a evita uscarea acestora.

  • fiind o plantă care se cațără, va trebui să îi asigurați din start un suport viguros.

 Trandafirii la ghiveci - plantare și îngrijire

           

1. Când pot fi plantați trandafirii la ghiveci?

Trandafirii în ghiveci se pot planta pe toată perioada anului (atâta timp când pământul nu este îngheţat), deoarece rădăcina lor este deja prinsă în pământul din ghiveci.

2. Cum se plantează?

În primul rând, nu conturbaţi pământul de la rădăcina plantei, lăsați-l să se usuce puțin în ghiveci; apoi trandafirul poate fi scos uşor. Se sapă o groapă puţin mai mare decât ghiveciul şi se aşază planta în groapă. La sfârşitul plantării se udă şi se ridică un muşuroi la baza plantei. Distanţele de plantare pentru trandafirii urcători sunt de 1-2 m.

3. Aspecte de care trebuie să ținem seama la plantare

Amplasarea în locuri luminoase, însorite este esențială; la fel și asigurarea unui sistem de sprijin, înainte de a-i planta.

 

Tipuri de trandafiri

Trandafirii cățărători se împart în două mari categorii: cei cu o singură înflorire și cei remonanți (cu înflorire repetată). Aceștia din urmă vor împodobi grădinile, pe tot parcursul verii, până toamna târziu.

Există nenumărate soiuri, care de care mai atrăgătoare: cu flori mici, medii sau mari, parfumate sau nu, care cresc într-o gamă bogată de culori și nuanțe, cu frunze mate, semi-mate sau lucioase.

Idei de plantare

Atunci când îi plantați, încercați să combinati cât mai multe soiuri, astel încât să obțineți contraste cromatice, care să atragă atenția. Spre exemplu, puteți așeza un trandafir Don Juan, cu flori roșii, lângă unul cu flori galbene cum e Golden Showers sau unul cu flori albe. Alternarea unor soiuri diferite va scoate în evidență grădina și îi va conferi acesteia un farmec aparte.

             

Dacă aveți arcade, vă dăm o sugestie: plantați într-o parte un trandafir cu flori roz-mov (Perennial Blue), iar în partea cealaltă un altul cu flori mari alb-crem (Elfe). Vor crește împreună, iar la final se vor întâlni la mijloc, fix deasupra boltei. La baza arcadei puteți planta levănțică. Ce priveliște ...

           

La final, câteva sfaturi pentru îngrijirea corectă a trandafirilor cățărători:

  •  Îndepărtați florile ofilite, uscate. Acest lucru va atrage după sine o înflorire mult mai bogată.
  • În verile extrem de secetoase, asigurați-le necesarul de apă, însă cu moderație (fără excese)

  • Pe măsură ce trandafirii cățărători cresc, ramurile principale trebuie dirijate și legate, astfel încât să crească în direcțiile pe care vi le doriți.

  • Primăvara se taie crengile bătrâne, îngheţate; iar restul se scurteză cu o pătrime din lungimea lor.

          


0