Iarna în grădină

Multitudinea de culori și nuanțe ale toamnei, dispare odată cu sezonul rece. Totul devine alb, frigul se instalează și parcă nu mai vrei să ieși din casă. Totuși, grădina poate fi aspectuoasă chiar și în acest anotimp, dacă plantezi ce trebuie. Însă pentru a te bucura de toate, nu uita să te preocupi un pic de ea, în ciuda temperaturilor scăzute.

Acordă atenție grădinii chiar și acum. Ce faci iarna, în curte?

  • Protejează-ți comorile. Este imperios necesar să protejezi plantele sensibile la ger, pe cele exotice sau tulpinile puieților recent plantați. Folosește folii protectoare sau le poți acoperi cu paie, saci de pânză etc. Cele care sunt în ghiveci se pun la iernat în locuri ferite de îngheț, de exemplu pivniță.

• Fă curat în toată curtea. Adună frunzele uscate, vreascurile, aruncă resturile de rădăcini, mătură peste tot, pune la adăpost leagăne, mobilierul de grădină etc.

• Dacă solul nu e înghețat, anumite soiuri de pomi sau arbuști fructiferi, se pot planta chiar și în noiembrie-decembrie.

• Îngrădește tulpinile puieților cu plasă protectoare, pentru a le feri de rozătoare, iepuri, căprioare sau altele asemenea, după caz.

• Acum e momentul să-ți pui la punct uneltele. Ele vor sta deoparte peste iarnă, însă dacă sunt ruginite sau murdare, îți poți lua adio de la ele, la anul. Asigură-te că vor fi în stare optimă: curăță-le, vopsește-le dacă e cazul și depozitează-le în spații ferite de umezeală.

Cine spune că nu putem avea o grădină frumoasă și iarna?

Acum că am stabilit ce treburi mai sunt de făcut pe afară, hai să vedem cum poți avea o curte colorată, în ciuda plecării toamnei. Căci, DA, există plante care împodobesc grădina chiar și iarna.

• Plante veșnic verzi. După cum ne spune însăși denumirea, ele nu-și pierd iarna frunzișul, deci culorile vor rămâne prezente în grădină.

• Primele la care oricine se gândește sunt coniferele, nu-i așa? Această categorie e atât de largă și variată, încât poți alege să ai plante de toate dimensiunile, formele, cu creștere verticală, târâtoare sau pendulară etc. De exemplu: brad, pin, ienupăr, chiparos, tisa, tuia etc.

          

• Camelia – este un arbust veșnic verde care rezistă peste iarnă și care în perioada asta, își pregătește bobocii, pentru înflorirea de primavară. Există nenumărate soiuri, cu flori care mai de care mai frumoase: albe, roz, roșii sau bicolore. Are foliaje bogate, elegante, cu aspect lucios, ce pun în valoare florile.

            

• Rhododendron – acest arbust este divin. Formează tufe dense, compacte, bine ramificate, cu foliaj bogat și înflorire abundentă. Florile au formă de trompetă, într-o gamă super variată de culori și cresc grupat, formând inflorescențe globulare. Iubește zonele mai umbroase ale grădinii.

          

• Heuchera – această minunăție a naturii este fermecătoare. În cazul ei, accentul decorativ cade pe frunziș, acesta fiind extrem de variat ca aspect și cromatică, în funcție de soi. Formează tufe, dese, bogate, compacte, joase, sub formă de movilă. Frunzele par decupate manual și pot fi în mai multe nuanțe de verde, bordo, violet, galben-verzui, roșcate, purpurii, verzi-argintii etc. Arată excepțional în grupuri, cu soiuri diferite, pentru contrast. Îi plac zonele cu umbră parțială sau umbrite.

          

• Arbust japonez sfant – este recunoscut pentru particularitatea și eleganța foliajului. De toamna până primăvara, acesta se află într-o continuă schimbare, din punct de vedere cromatic, trecând de la verde, la purpuriu, până la roșu-arămiu, în final. Formează tufe dense, bogate. Se amplasează în locuri însorite.

          

• Euonymus Gaiety – dacă-ți dorești o masă de frunzulițe veșnic decorative, Gaiety e perfect. Fiind un soi târâtor, acest Euonymus îți va oferi un covor colorat pe tot parcursul anului sau îți va decora zona cu rocării. Se remarcă prin frunzele mărunte de culoare verde, cu accente albe pe margini.

          

• Ilex Golden King – nu degeaba are denumirea de ”rege,” pentru că acest arbust va trona în grădină, precum un real conducător. Odată plantat va ieși în evidență, prin tufa sa bogată, cu frunze ovale, lucioase, într-o combinație armonioasă de verde cu galben-crem. Un accent decorativ aparte, îl au fructele, sub forma unor bobițe roșii.

            

• Vinca minor – o plantă perenă, care va forma o ”perniță” de frunze veșnic verzi, așezate compact într-o tufă deasă și bogată. Este o excelentă acoperitoare de sol. Are frunze verzi sau bicolore, în funcție de soi; iar primăvara, oferă o multitudine de floricele de regulă, mov-albăstrii extrem de finuțe și drăgălașe (există și soiuri cu flori albe sau rozalii). Se dezvoltă bine cam în orice loc din grădină de la cele umbroase, la parțial umbroase sau luminoase.

            


0