Plantarea arbuștilor fructiferi

          Afin

Afinul este un arbust fructifer care poate fi o alegere bună atât pentru grădinarii amatori, dar și o sursă importantă de venit pentru cultivatori.Afinul, a fost și va rămâne mereu un fruct foarte recomandat în diete, bogat în vitamine și nutrienți.Mai jos vei găsi câteva puncte de pornire dacă dorești să cultivi un astfel de arbust fructifer, fie ca și hobby, fie ca și producător.

          

Forma în care se livrează: în general, afinii se livrează la ghiveci.

Distanța la plantare: în general, se plantează la o distanță de minim 1m, între fiecare exemplar. Totuși, în funcție de tipul plantației, distanțele pot varia:

  • în incinta grădinilor de lângă casă: 1,5 - 2,5 m între rânduri şi 0,7-1,4 m pe rând;

  • în cultura pe suprafeţe mari: 3-4 m între rânduri şi 1,2 m pe rând

 Amplasament: Preferă locurile însorite sau parțial umbrite.

Clima: Afinul preferă o climă răcoroasă, umedă și poate fi cultivat până la altitudini de 600-800 m. Suportă temperaturile scăzute din timpul iernilor.

 Săparea gropii: Groapa de plantare trebuie să fie ceva mai mare decât ghiveciul, astfel încât rădăcina să se stea confortabil, fără a fi înghesuită.

Plantarea efectivă: Afinul are nevoie de un sol bine drenat, fără exces de umiditate, cu reacție acidă (ph 4,3-5,5). După ce groapa de plantare a fost săpată, se udă bine. Pentru a scoate planta, apăsați pereții ghiveciului. Planta se pune cu pământul respectiv în groapă, apoi se pune un strat de pământ și se udă bine.

Udare: Afinul are nevoie de o udare moderată, echilibrată. Nu tolerează excesul de apă, acest lucru îi poate dăuna; dar nici seceta. Pământul trebuie să fie reavăn mereu. Dacă vorbim despre culturi, irigarea este absolut obligatorie, mai ales în zone în care precipitațiile nu asigură necesarul de care au nevoie.

Îngrășământ: Afinul este o plantă nepretențioasă. Se fertilizează toamna, cu puțin gunoi de grajd semicopt, care trebuie amestecat cu solul.

Bine de știut: Afinii sunt autopolenizatori, dar cu toate acestea, prin plantarea a două soiuri diferite, recoltele vor fi mai bogate.

 

          Zmeur          

Zmeurul, este și el un arbust de pădure, fructele acestuia având o importantă valoare medicinală. Zmeura este îndrăgită atât de cei mici cât și de adulți datorită gustului dulce și aromat. 

Zmeura are un conţinut mare de polifenoli antioxidanţi și este o sursă bogată de vitamina C, magneziu, complex de vitamine B, cupru şi fier.

Dacă doriți să cultivați zmeur în propria grădină, noi ne-am gândit să vă ajutăm să începeți cu dreptul.

           

Forma în care poate veni: Zmeurul se livrează, atât la ghiveci cât și butași, dar doar în perioada optimă de plantare a butașilor (primăvara sau toamna).

Distanța la plantare: Pentru o dezvoltare optimă a tufelor, distanța dintre fiecare exemplar ar trebui să fie de minim 50 cm.

Amplasament: Arbustul de zmeur are nevoie de locuri luminoase, însorite.

Clima: Zmeurul suportă gerurile din țara noastră, însă cu condiția ca lemnul tulpinilor anuale să fie bine maturat, la începutul iernii. Dacă lemnul nu e suficient maturat, vârfurile lăstarilor vor îngheța.

Săparea gropii: Drajonii se plantează în gropi de circa 25/25 cm.

Plantarea efectivă: Se dezvoltă bine în mai multe tipuri de sol, mai puțin în cele grele, calcaroase și reci, pe acestea nu le suportă. După ce a fost săpată groapa de plantare, se așază drajonii în ea, se udă bine, se mușuroiește o treime din tulpină și se scurtează la nivelul mușuroiului.

Udare: I se asigură o udare moderată. Dacă vorbim de plantații, pentru a avea o producție bogată, zmeurul necesită irigare. În zonele în care necesarul de apă nu vine din precipitații, are nevoie de 4-5 udări pe săptămână. O metodă eficientă este irigarea prin picurare, aceasta îi asigură plantei o administrare eficientă, localizată și constantă a apei.

Îngrășământ: După rodire se recomandă administrarea unui îngrășământ organic. Fertilizarea de bază poate fi făcută cu gunoi de grajd descompus, care se administrează în groapa de plantare.

Bine de stiut: Zmeurul fructifică pe tulpinile de anul 2, iar după recoltarea fructelor se îndepărtează tulpinile care au rodit.

 

          Coacăz

Coacăzul mai este numit planta cu fructe mai bogate in vit C decât portocalele?

Acesta poartă diverse denumiri. Printre cele mai comune amintim: agriș negru, pomișoară neagră, smodin, struguri negri.

          

Forma în care se livrează: Coacăzul se livrează, atât la ghiveci cât și butași. Butașii pot fi plantați în condiții optime doar primăvara și toamna.

Distanța la plantare: Distanța dintre fiecare exemplar ar trebui să fie de 1m, pentru ca plantele să se dezvolte corespunzător.

Amplasament: Se recomandă amplasarea în locuri luminoase, însorite.

Clima: Coacăzul suportă bine gerurile din timpul iernii, rezistând chiar și la temperaturi de -30 grade C; însă nu le suportă pe cele extrem de ridicate, mai ales pe cele din timpul verii când se instalează seceta.

Săparea gropii: Groapa de plantare trebuie să fie suficient de mare, astfel încât rădăcinile plantei să stea confortabil.

Plantarea efectivă: Se dezvoltă bine pe soluri permeabile, fertile și suficient de umede. După ce groapa de plantare a fost săpată, înainte de a așeza planta, se poate administra un îngrășământ de bază, din gunoi de grajd. Se introduce planta în groapa de plantare, în așa fel încât circa 5cm din tulpină să fie acoperită de pământ. După plantare, pământul se tasează de jur-împrejur și se udă bine.

Udare: Imediat după plantare, se udă obligatoriu cu o găleată de apă. În cazul plantațiilor, din zonele în care precipitațiile nu asigură plantelor necesarul de apă, irigarea este obligatorie. În cazul unei grădini, udarea se face moderat, fără excese.

Îngrășământ: Se poate administra un îngrășământ mineral natural, cu un conținut optim de azot, fosfor și potasiu. Acestea asigură plantei o bună creștere și recolte bogate. Administrarea propriu-zisă se face conform instrucțiunilor înscrise pe fiecare tip de produs în parte.

Bine de știut: În perioada formării tufei se suprimă ramurile rupte, bolnave, subţiri şi cele deformate.

 

          Mur

Murul este un arbust fructifer cultivat pentru fructele lui ce pot fi consumate proaspete sau prelucrate, sub formă de siropuri, gemuri.

          

Bine de stiut dacă vă doriți plante de mur în grădină:

Forma în care se livrează: Murul se livrează, atât la ghiveci cât și sub formă de butași. La fel ca și butașii de zmeur și coacăz și butașii de mur se pot planta doar primăvara sau toamna.

Distanța la plantare: distanţa dintre plante trebuie să fie de cel puțin 1,5m până la 2 sau 3 m.

Clima: nu este pretențios în ceea ce privește factorul climatic sau de relief, ca urmare poate fi plantat oriunde în țară.

Săparea gropii: groapa de plantare trebuie să fie suficient de mare, încât rădăcinile să stea confortabil, fără a fi înghesuite.

Plantarea efectivă: Plantarea se face într-un loc însorit, ferit de vânt şi ger. Cu cât locul este mai însorit cu atât fructul va fi mai gustos. Orice sol fertil, permeabil este potrivit pentru plantare. Plantele se pun în gropi şi se acoperă cu pământ. Se udă bine şi se mocirlesc rădăcinile. Se acoperă solul cu ramuri de conifere, paie sau gunoi de grajd copt.

Udare: Necesită udare regulată de la înflorirea până la coacerea fructelor.

Îngrășământ: este benefică aplicarea unui îngrășământ special conceput pentru arbuști fructiferi. Există mai multe tipuri, fiecare dintre ele asigurând plantelor o creștere optimă, o înflorire bogată, fructificare abundentă și sănătoasă. Adiminstrarea se face conform instrucțiunilor de pe pachet.

Bine de știut:
 

  • Înainte de plantare trebuie să îi asigurați un spalier stabil.

  • Murul înfloreşte şi rodeşte pe ramurile din anii precedenţi.

  • După recoltă se taie lăstarii care au rodit, dar se lasă încă pe spalier pentru a-i proteja de frig pe cei tineri şi se îndepărtează doar primăvara.

 

Arbuștii fructiferi pot produce o sursă proaspătă și naturală de vitamine pentru familie, dar în același timp pot fi o sursă accesibilă de venit, în cazul în care vă gândiți să îi cultivați la scară mai mare.

           


0