Totul despre crini
Flori impresionante, parfum intens, jocuri de culori sunt doar câteva din caracteristicile unui crin. Cam așa l-am putea caracteriza, pe scurt.
Mici secrete sau curiozități
- Științific vorbind, crinul se numește Lilium și face parte din categoria de plante erbacee, perene, cu flori care cresc din bulbi.
- Există peste 100 de soiuri, fiecare cu specificul său.
- În general nu este o plantă pretențioasă, putând fi amplasată atât la soare, cât și la semiumbră.
- Egiptenii au fost primii care i-au folosit ca sursă, pentru a extrage un parfum.
- Cu toate că poate părea bizar se spune că, dacă ne dorim crini frumoși în grădină ar trebui să-i plantăm în grupuri de câte trei, cinici sau șapte, deci în grupuri fără soț, niciodată cu.
- Spre deosebire de altele, crinii conviețuiesc în armonie cu orice alte plante din grădină.
- Sunt otrăvitori. Așadar, dacă aveți animale de companie ar fi bine să fiți atenți. Pisicile par a fi cele mai afectate de seva acesora.
- Deși sunt cunoscuți ca fiind plante cu flori intens parfumate, există anumite soiuri care nu au miros.
Câteva sfaturi de îngrijire
- După cum spuneam la început, toți crinii se nasc din bulbi și tolerează temperaturile ridicate din timpul zilei, precum și răcoarea nopții.
- Majoritatea soiurilor preferă un sol bogat în humus.
- În locul plantării bulbilor este bine să adaugați pământ pentru flori și mraniță sau gunoi de grajd bine uscat și macerat.
- Înainte de înflorire puteți adăuga un îngrășământ lichid pe bază de azot, iar după ce trec florile se poate adăuga un îngrășământ pe bază de potasiu, pentru ca bulbii să crească mari și sănătoși.
- Crinii nu suportă excesul de apă, deci udați-i moderat astfel încât, solul să nu fie uscat și tare. Dacă se udă prea des, există riscul ca bulbul să înceapă să putrezească.
Simbolistică. Se spune că ...
Indiferent de aspectul lor, crinii se consideră a fi simbolul purității, inocenței, regalității sau renașterii. Dar atunci când facem referire la un buchet de flori interpretarea este puțin diferită. Astfel că, putem transmite diverse mesaje cu ajutorul lor, mai precis cu ajutorul culorilor.
- Crinul alb se spune că simbolizează puritatea și este des asociat de către creștini, cu Fecioara Maria sau Sfântul Anton de Padova.
- Crinul roz simbolizează ambiția sau se pot oferi ca semn de încurajare, de imbold atunci când cineva trece prin perioade mai dificile.
- Crinul galben reprezintă un simbol al sănătății. Cu alte cuvinte este un fel de a spune ”fă-te bine, cât mai repede!”
- Crinul roșu simbolizează pasiunea, deci poate fi alegerea ideală pentru persoana iubită.
Ei bine, indiferent în ce context am vorbi despre crini ei ne fac viața mai frumoasă, mai colorată și mai parfumată.