Plantele potrivite pentru a atrage albinele
Albinele au un rol bine definit în natură. Așa cum ele au nevoie de polenul și nectarul florilor anumitor plante, așa și plantele au nevoie de albine pentru a rodi și a-și produce semințele necesare perpetuării speciei.
Albert Einsten a spus la un moment dat, că dacă albinele ar dispărea de pe fața Pământului, omul ar mai avea de trăit doar 4 ani deoarece în lipsa lor, nu ar mai avea loc polenizarea, nu ar mai exista plante, animale; iar în final, nici omul nu ar mai fi.
Deci, haideți să ne umplem grădina cu cât mai multe plante pe care albinele le iubesc.
Lavanda - este una dintre favoritele lor, pentru că e o plantă perenă meliferă ce produce foarte mult nectar și polen.
• Iubește locurile cu mult soare, formează tufe bogate, compacte, cu aspect rotunjit și este ușor de îngrijit. Punctul său forte îl reprezintă florile. Acestea au un parfum specific, intens și pot fi de diferite culori, în funcție de soi.
• La Sweet Garden avem mai multe tipuri de levănțică: cea clasică, mov; dar și roz sau albă.
• Știați că, așa cum pentru albine floarea de lavandă este un magnet, pentru țânțari e un dușman? Parfumul florilor conține anumite substanțe care îi ține la distanță. Deci, iată un alt motiv să o plantați.
Crocuși (brândușe) - aceste mici plante înfloresc primăvara și sunt extrem de drăgălașe. Dacă ați vrut vreodată să faceți poze brândușelor, cu siguranță de cele mai multe ori, staminele și pistilul lor erau permanent vizitate de albine.
• Sunt plante perene de mici dimensiuni, care se nasc din bulbi. Se plantează doar toamna și înfloresc primăvara. Prezintă tulpini scurte, înconjurate de frunze înguste și lungi, similare ghioceilor.
• Florile sunt incredibil de frumoase, apar în vârful tulpinilor, au formă de cupă și pot fi, în funcție de soi: mov, violet, albe, galbene sau în diverse combinații de culori sau nuanțe. Necesită loc însorit sau parțial umbrit.
Liliacul - este unul dintre cei mai vechi și îndrăgiți arbuști ornamentali pe care-i cunoaștem. Ne oferă un decor idilic în grădină, e ușor de întreținut și ne seduce simțurile cu parfumul dulce și intens al florilor.
• Se prezintă sub forma unui arbust viguros mai mare sau mai mic, în funcție de soi, cu ramificații bogate, dispuse echilibrat și prezintă un foliaj atrăgător, cordifom, adică sub formă de inimă, ce poate fi verde sau pestriț, după caz.
• Punctul principal de atracție sunt florile ce pot fi simple sau duble, dispuse grupat în panicule dense și compacte, frumos mirositoare, ce pot fi monocrome sau bicolore. Varianta așa-zis clasică e cea cu flori mov, dar există și soiuri cu flori albe, rozalii, violet-purpurii, galben-crem, violet cu alb etc.
Monarda - plantă perenă extrem de decorativă. I se mai spune și mentă indiană, datorită miresmei pe care o au frunzele.
• Formează tufe dese, cu tulpini înalte, ușor păroase, care sunt împodobite de la bază, până sus unde încep florile, cu frunze ovat-lanceolate, ascuțite la vârf, cu parfum plăcut.
• În vârful tulpinilor tronează aspectuoasele flori, care ies în evidență prin forma lor aparte, dar și prin cromatica diferită în funcție de soi: roșii, roz, mov, violet.
Echinacea Purpurea sau pălăria soarelui, cum mai e cunoscută în limbaj popular este una dintre cele mai îndrăgite plante perene de grădină. • Decorează pe tot parcursul verii, până toamna cu minunatele sale flori. Acestea apar în vârful unor tulpini viguroase și au aspectul unor pălării cu bor mare, fiind formate din petale destul de lungi ce înconjoară un con proeminent și pufos.
• Cromatic vorbind, florile se prezintă în tot felul de combinații atrăgătoare. În afară de albine, acestea atrag și fluturii.
• Iubește locurile luminoase, însorite.
Campanula - o plantă perenă, de talie mică, ce formează în doar câțiva ani tufe dese, bogate, compacte, ca niște pernițe verzi și ”pufoase.”
• Frunzele persistă și pe perioada iernii. Punctul central de atracție sunt florile cu aspect de clopoței, care apar cu o abundență copleșitoare și sunt de regulă violet-albăstrii, mov-albăstrii; dar există și soiuri cu flori albe sau rozalii.
Se poate planta solitar sau în grup, ca bordură, printre rocării sau chiar în ghivece.
• Se amplasează în locuri luminoase sau semiumbrite.
Allium sau ceapa decorativă este o splendoare, de care orice grădină are nevoie.
• Se evidențiază prin inflorescențele globulare, absolut încântătoare, ce apar în vârful unor tije tubulare viguroase. Acestea sunt formate din zeci de floricele stelate, ce pot fi: mov, albăstrii, violet-albăstrii, purpurii, mov-rozalii sau albe, în funcție de soi.
• Se întreține ușor. Înflorește spre sfârșitul primăverii, începutul verii.
• Ca amplasament, necesită locuri însorite.
Doar imaginați-vă ce grădină frumos colorată, înfloritoare și … plăcut bâzâitoare veți avea, în prezența acestor plante perene.