Bolile și dăunătorii trandafirilor
Chiar dacă îi îngrjim cum se cuvine și suntem atenți la orice detaliu, este posibil ca trandafirii noștri să se îmbolnăvească sau să fie atacați de dăunători.
Boli:
- Pătarea neagră – această boală este cauzată de o ciupercă și se manifestă prin apariția unor pete gri-negricioase, de diferite dimensiuni și margini neregulate, pe partea superioară a frunzelor. Trandafirii care sunt puternic afectați, își scutură mare parte din frunze.
- Făinarea – este cauzată tot de o ciupercă și se manifestă printr-o depunere albă, asemănătoare unui mucegai, pe partea superioară a frunzelor, ramurile tinere și boboci. Se răspânește puternic mai ales când este cald și umed afară.
- Rugina – apare de regulă primăvara și se manifestă prin apariția unor pete galben-portocalii, pe partea superioară a frunzelor, dar pot să apară și pe ramurile tinere. La infestarea severă, trandafirul își scutură frunzele.
- Putregaiul trandafirului - este cauzat de o ciupercă și atacă frunzele, mugurii și florile. Este vizibilă în momentul în care organele plantei se brunifică și încep să apară formațiuni asemănătoare mucegaiului.
- Mana trandafirului – se manifestă prin apariția unor pete roșiatice pe partea superioară a frunzelor, care odată cu evoluția bolii, devin galbene, iar pe partea inferioară a frunzelor apare un puf albicios. Urmarea bolii este uscarea totală a frunzelor și capacitatea extrem de redusă a plantei, de a înflori.
- Mozaicul trandafirului – e o boală cauzată de un virus și presupune apariția unor pete și inele de culoare galbenă, pe frunze.
Dăunători:
- Afidele – sau păduchii verzi pot compromite înflorirea și totodată pot fi o cauză pentru dezvoltarea anumitor boli.
Albinele croitor – decupează marginile frunzelor, cu scopul de a se adăposti pentru hibernare.
- Viespea sucitoare – după cum rezultă din denumire, cauzează răsucirea frunzelor, împiedicând astfel procesul fotosintezei și automat, dezvoltarea corespunzătoare a trandafirului.
- Acarienii – sunt niște păianjeni foarte mici, a căror hrană sunt părți ale plantei. Atacul este vizibil când frunzele devin albicioase, după care capătă o nuanță maronie. Mai poate fi observată o pânză fină care acoperă anumite elemente ale plantei.
- Omizile – acestea pot fi de mai multe feluri, iar atacul acestora provoacă pagube semnificative, ce pot împiedica planta să mai înflorească.
- Sfredelitorul tulpinilor – este un dăunător ce atacă mai multe tipuri de plante, nu doar trandafirii și duce la neînflorire sau chiar uscarea totală.
- Alți dăunători: cărăbușul de mai, gândacul păros, gărgărița bobocilor, molia rozaceelor etc.
În afara bolilor și dăunătorilor, trandafirii mai pot fi afectați și de alți factori, cum ar fi: ploile acide, grindina, buruienile, înghețul etc.
Moduri de combatere
Există numeroase companii fitosanitare, ce au dezvoltat produse care pot proteja trandafirii. Acestea au la bază anumite substanțe active, care se împart în mai multe categorii, în funcție de cauza care atacă plantele: fungicide, insecticide, erbicide.
Din categoria fungicidelor ce luptă împotriva bolilor trandafirilor enumerăm : produse cuprice, Cymoxanil, Sulf micronizat, Boscalid, Tebuconazol, Tiofanat metil, Difenoconazol, Cyflufenamid, Propiconazol, Penconazol, Benalaxyl, Mefenoxam etc.
Din rândul insecticidelor, ce luptă împotriva dăunătorilor, amintim produse ce conțin următoarele substanțe active: neonicotinoide, Esfenvalerat, Lambda cihalotrin, Abamectin, Cipermetrin etc.
Atenție: fiecare dintre acestea se vor folosi cu măsură, grijă și atenție, urmând întocmai indicațiile care apar pe etichetele tuturor produselor.
Pe lângă cele de natură chimică, mai există câteva soluți naturale cu ajutorul cărora putem feri trandafirii de dăunători. Spre exemplu, prin plantarea de usturoi sau arpagic sub trandafiri sau prin anumite soluții făcute în casă, cu care se pot stropi plantele. Acestea pot fi pe bază de infuzii din plante, amestecuri de săpun cu alcool și apă, bicarbonat cu apă sau chiar ardei iute. Desigur, toate după anumite dozaje.
Cum prevenim îmbolnăvirea trandafirilor?
Întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm, iar acest lucru nu este deloc dificil. În primul rând trebuie să le asigurăm locul care li se potrivește, care în ceea ce privește trandafirii este unul luminos, însorit. Apoi, înainte de a ne apuca de plantare, este indicat să dezinfectăm solul și, eventual să aplicăm un îngrășământ. După plantare, va trebui să îi acordăm o îngrijire corespunzătoare: udare corectă și cumpătată, tundere, curățare.