Bulbi de toamnă și bulbi de primăvară
Auzim tot timpul de două tipuri de bulbi: de toamnă și de primăvară, dar nu de puține ori există dubii în ceea ce privește denumirea lor. De ce? Pentru simplul fapt că lumea deseori înțelege greșit noțiunea acestora.
Bulbi de primăvară = flori de vară-toamnă
Bulbi de toamnă = flori de primăvară.
Denumirea de bulbi de primăvară se referă la acele plante care înfloresc vara și toamna, dar se plantează primăvara.
Uneori, termenul de primăvară - ca perioadă de plantare - este oarecum relativ, deoarece în principiu, acest anotimp începe cu luna martie, însă mai mult calendaristic, întrucât nu este o regulă din punctul de vedere al condițiilor meteorologice. De multe ori se întâmplă ca zăpada, frigul, înghețul să fie încă prezente, motiv pentru care nu ne putem încă apuca de plantat. Vom face acest lucru, doar atunci când vremea ne va permite: adică temperatura solului va fi una constant pozitivă și implicit, solul nu va mai fi înghețat.
În categoria bulbilor de primăvară intră: daliile, crinii, begoniile, gladiolele, cannele, anemonele, tuberozele etc.
Bulbii de toamnă se referă la acele plante a căror înflorire are loc primăvara și se numesc așa deoarece se plantează toamna.
Așadar, ghioceii, brândușele, lalelele, muscarii, zambilele, narcisele se introduc în pământ la sfârșit de an, în perioada septembrie-decembrie. De ce spunem și decembrie, dacă am specificat că se plantează toamna? Deoarece de foarte multe ori, chiar și în această primă lună de iarnă, temperaturile pot fi încă prielnice plantărilor. Atâta timp cât solul nu este înghețat putem planta liniștiți.
Acești bulbi au nevoie de frigul iernii pentru a se dezvolta armonios. Le este necesar tot acest interval de timp pentru a-și dezvolta rădăcinile și a-și extrage toate substanțele nutritive de care au nevoie.
Științific vorbind, acest proces se numește vernalizare. Datorită lui are loc înflorirea, odată cu sosirea primăverii, când natura reînvie. Practic, reprezintă trecerea plantelor de la etapa vegetativă, la cea generativă și depinde de temperaturile din timpul iernii. În momentul în care acestea încep să crească, ele ”știu” că trebuie să înflorească.
Adâncimea de plantare
În principiu, dacă nu sunteți siguri de soiul bulbului pe care-l aveți de plantat sau nu știți la ce adâncime se așază în pământ, luați ca punct de reper dimensiunea bulbului. Mărimea acestuia este un bun indiciu, în aprecierea adâncimii la care să așezați bulbul în groapa de plantare. De regulă, aceasta se consideră că ar trebui să fie de două sau trei ori înălțimea lui, dar sunt și excepții, cum ar fi daliile, al căror vârf trebuie să rămână la suprafață. Liniștitor este faptul că orice pachet de bulbi, vine cu toate instrucțiunile necesare: adâncimea la care se introduc în sol, distanța dintre ei, perioada propice plantării și cea a înfloririi, amplasament etc.
Concluzie:
Bulbii de toamnă sunt acele plante care înfloresc primăvara și se plantează toamna, iar bulbii de primăvară sunt cele a căror înflorire are loc pe perioada verii și se plantează primăvara.
De reținut:
Bulbii nu au pretenții deosebite în privința solului, însă ceea ce nu tolerează este apa în exces, așadar asigurați-le un bun drenaj. Totuși, dacă pământul din grădină este arid și super nisipos, înseamnă că nu are necesarul de minerale, caz în care este indicat să adăugați îngrășământ pe care îl puteți procura din magazinele de specialitate. Vizitați și magazinul nostru online: www.sweetgarden.ro
La final un mic truc
Plantați bulbii la distanță de câteva săptămâni. Astfel vă veți putea bucura de soiurile voastre preferate o perioadă mai îndelungată. Când prima serie ar înceta să mai înflorească, a doua abia ar începe, astfel ați avea parte de continuitate.