Plante cameleonice

Natura are grijă să ne ofere spectacol, pe tot parcursul anului, prin intermediul anumitor plante cameleonice, capabile să-și schimbe înfățișarea din punct de vedere cromatic, în funcție de anotimp. Parcă își dorește să nu ne pierdem interesul și să mențină permanent suspansul. Vara ni se arată într-un fel, pentru ca toamna să se transforme radical.

Deci, se pare că nu doar noi ne schimbăm hainele în funcție de sezon, ci și grădinile fac la fel. Frumos, nu-i așa? Iată câteva exemple:

1. Vița canadiană

Este o plantă cățărătoare cu frunziș căzător, care îmbracă în cel mai frumos și scurt timp posibil garduri, pereți, balcoane sau pergole. Vara, frunzele trilobate sunt verzi, dar toamna capătă un colorit uimitor, de-a dreptul izbitor prin nuanțele de roșu-purpuriu și galben-portocaliu, pe alocuri.

Este rezistentă, se întreține ușor și se amplasează în locuri însorite sau parțial umbrite.

          

          

                     

2. Callicarpa bodinieri

Un arbust ornamental bine ramificat, care primăvara decorează prin frunzele în nuanțe de bronz, vara prin drăgălașele floricele rozalii, iar toamna prin fructele interesante, dar necomestibile. Acestea sunt și punctul forte al arbustului. Apar în urma florilor, după căderea frunzelor și au aspectul unor bobițe violet sau albe, în funcție de soi; stau grupate și par efectiv lipite de ramurile goale.

Se poate planta solitar sau în grup. Ca amplasament, preferă locurile însorite.

          

          

                   

          

3. Arbustul japonez sfânt

Acest arbust ornamental veșnic verde este recunoscut pentru particularitatea şi eleganţa foliajului său. Pe tot parcursul anului acesta se află într-o continuă schimbare. Începând de primăvara devreme, până toamna, frunzele parcurg o constantă transformare din punct de vedere cromatic, trecând de la verde, gălbui, la arămiu, roșu stacojiu, până la roșu-purpuriu. Are o creștere compactă, o structură bogată și un aspect îngrijit.

Se plantează la soare, la loc ferit.

          

4. Gingko biloba

  Gingko biloba sau arborele pagodelor este un arbore impozant, longeviv care se face ușor remarcat și se particularizează prin forma aparte, de evantai a frunzelor. Vara, acestea au o nuanță plăcută de verde, însă toamna se transformă radical și devin galben-aurii, luminând totul în jur. Este extrem de decorativ, iar acest detaliu cromatic îl face vizibil chiar și de la mare depărtare. Nu este deloc pretențios și face față cu brio climatului urban.

Se poate planta în grădini sau în parcuri.

           

          

5. Oțetarul

O specie arborescentă, care surprinde din punct de vedere estetic, prin aspectul său exotic. Afișează unul dintre cele mai spectaculoase foliaje de care te-ai putea vreodată bucura. Frunzele sunt caduce, mari, împarienat-compuse, de culoare verde vara, dar care spre toamnă se colorează în nuanțe intense și vii, de roșu-portocaliu. Pe timpul iernii decorează prin fructele brun-roșiatice. Este extrem de rezistentă și se adaptează cu ușurință atmosferei poluate a orașelor.

          

         

6. Cornus alba Siberian Pearls

Acest arbust are un aspect îngrijit, o creștere compactă și e bine ramificat. Primăvara decorează prin florile albe și drăgălașe, care pe timpul verii se transformă în fructele sub forma unor ”perle” albe. Toamna, frunzișul capătă nuanțe mov-roșiatice, purpurii, scoțând în evidență albul bobițelor. Spectaculos este că, iarna, ramurile golașe se fac remarcate prin nuanța vie de roșu pe care o au.

           

          

           


0