Pogăci gustoase cu leurdă

acă tot e primăvară, iar leurda e în plin ”rod,” dacă putem spune așa, ne-am gândit să o folosim nu doar în salate, ci într-un preparat extrem de delicios. Vă propunem o rețetă de pogăci cu leurdă.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

- 400 g făină

- 200 de g unt sau margarină, ba chiar și untură, dacă o preferați

- o cutie mijlocie de smântână (150-200 g)

- un plic de drojdie uscată (10 g)

- un ou

- o legătură zdravănă de leurdă

- sare

- Pt uns un gălbenuș și vreo două linguri de lapte

Mod de preparare:

Pentru început cerneți făina într-un bol. Adăugați: drojdia, sarea și jumătate din cantitatea de unt/margarină/untură. Frământați un aluat, care până la această etapă va fi sfărâmicios. Apoi, adăugați smântanâna și omogenizați, frământând bine. La final trebuie să obțineți o sferă de aluat, pe care o lăsați la odihnit, aproximativ 20-30 de minute.

Până dospește aluatul, spălați leurda și uscați-o, tamponând-o ușor cu un prosop de bucătărie, din hârtie. Tocați-o mărunt, după care o lasați deoparte, până-i vine rândul.

După ce aluatul s-a odihnit destul, întindeți-l. Luați untul rămas și ungeți aluatul, astfel încât să acoperiți întreaga suprafață. Deasupra așezați leurda mărunțită.

Împăturiți aluatul, apoi lăsați-l la rece aproximativ un sfert de oră. Repetați procedura, de încă două sau trei ori.

Apoi, întindeți aluatul în așa fel încât să aibă circa 1 cm, grosime. Crestați-l cu un cuțit ascuțit. Adică faceți niște linii fine peste aluat, dar cu grijă să nu-l tăiați până jos. Cu un pahar sau o formă rotundă pentru prăjituri, formați pogăcile.

Așezați-le într-o tavă, pe care în prealabil ați pus hârtie de copt. Înainte de a introduce tava în cuptor, ungeți pogăcile cu amestecul format dintr-un gălbenuș, cele două linguri de lapte și un pic de sare.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C. Se coc în aproximativ 20-30 de minute. Dar timpul este variabil, în funcție de cuptor, deci urmăriți-le atent.

Poftă bună!

           


0