Cum creștem corect bujorul arborescent

Bujorii arborescenți au origini asiatice, mai exact provin din nord-vestul zonelor împădurite ale Chinei, unde sunt cunoscuți de mai bine de 2000 de ani. În limbaj științific, li se spune Paeonia suffruticosa.

Ei presupun diversitate cromatică, flori mari, aspect general impozant, robustețe. Ramificațiile lor par gata să te ia în brațe, așa că ... oferă-le un loc special, în grădina ta. Vei avea parte de toată afecțiunea lor, dacă-i vei îngriji corespunzător:

          

Ce este un bujor arborescent?

Trăsătura sa de bază, care-l deosebește de cel erbaceu (care crește din bulbi) este că partea aeriană nu moare, se menține la suprafață; iar lăstarii săi groși și lemnoși, iarna nu îngheață dimpotrivă, devin tot mai groși de la un an la altul.

          

Prin însăși denumirea sa, ne dă de înțeles că are tulpini lemnificate, mai groase, ca urmare este mai stabil. Are o creștere mai lentă, verticală, cu aspect de tufă și este longeviv. Se prezintă într-o gamă variată de culori: de la bordo închis, la roșu, roz, galben, liliachiu, până la alb. Produce din abundență flori mari, parfumate. La maturitate, poate ajunge la o înălțime de aproximativ 100 cm. Înflorește cam din a doua parte a primăverii, mai precis din luna mai până în iunie.

Cum creștem bujorii arborescenți?

Condiții de plantare:

• În ghiveci fiind, se poate planta în grădină cam în orice perioadă a anului, excepţie făcând perioada geroasă când pământul este îngheţat

• Săpăm o groapă ceva mai mare decât mărimea ghiveciului şi-o udăm bine de tot.

• Apăsăm pereţii ghiveciului, pentru a scoate planta.

• Nu se curăţă rădăcinile de pământ, se pune planta împreună cu acesta în groapa de plantare, apoi se pune un strat de pământ deasupra şi se udă bine.

• Necesită sol bogat.

• Distanţa minimă de plantare este de 15-20 cm.

Amplasament

Lumina este un factor esențial în dezvoltarea sa armonioasă, ca urmare se amplasează în locuri însorite sau parțial umbrite.

Îngrijire

• Se poate planta solitar sau în grup, alături de alte soiuri cu flori diferit colorate, ori cu scopul formării unui gard viu; în grădini sau parcuri.

• Necesită un sol bogat în substanțe nutritive, fertil, cu ph neutru, bine drenat.

• Se udă baza plantei, deci direct solul, fără a atinge frunzele sau florile cu apa. Excesul de apă îi este dăunător, la fel și seceta.

• Udarea ar trebui să fie mai consistentă, dar totuși cumpătată, primăvara, în perioada de creștere vegetativă și spre sfârșitul verii, când își formează mugurii florali pentru anul următor.

Tipuri de îngrășământ - Se poate fertiliza cu îngrășăminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori ori cu îngrășăminte cu eliberare prelungită.

Tăieri - Primăvara se pot înlătura ramurile care sunt deteriorate sau uscate, nu este recomandată tăierea la nivelul solului. Uneori, la începutul toamnei, se pot efectua tăieri moderate, pentru a încuraja bujorul să dea noi ramuri, de la bază.

Îngrijire iarna - Este rezistent la frig. Totuși se recomandă protejarea sa, mai ales în primii ani de viață.

          


0