Caprifoiul – un alpinist al grădinilor

Cum arată grădina ideală? Cu cele mai variate plante. Dintre toate cele pe care le-ați putea alege, cu siguranță veți avea nevoie măcar de un exemplar din categoria cățărătoarelor. De ce? Pentru că ele nu doar decorează grădina, ci pot și utile. Spre exemplu, cu ajutorul lor puteți acoperi anumite părți mai puțin atrăgătoare ale curții, cum ar fi: un perete anost, un zid gri sau pur și simplu, vreți să vă îmbrăcați gardul de jur-împrejur în ”haine” elegante. 

Un exemplu în acest sens este Caprifoiul. Această plantă o să vă încânte de-a dreptul. O veți îndrăgi instantaneu, iar motivele pentru acest lucru sunt multiple. Este extrem de îndrăgită, motiv pentru care în general, casele au cel puțin un exemplar în curte. Însă știți ce ar putea suna interesant? Multă lume ar putea să nu știe că deține un astfel de exemplar. Asta deoarece în limbaj popular, Caprifoiului, i se mai spune Mâna Maicii Domnului, dar nu întâmplător. Există această credință, conform căreia, ea ocrotește locul în care este plantată și implicit pe cei care locuiesc acolo. 

Legenda Caprifoiului

Știați că în legătură cu această plantă există o legendă, pe care practic se bazează însăși denumirea ei așa-zis ”populară”? Se spune că Maica Domnului în brațe cu fiul ei fiind, căuta adăpost pentru a scăpa de soldații lui Irod, care o hărțuiau. Ei bine, singura plantă care le-ar fi oferit atât de necesarul adăpost ar fi fost Caprifoiul. În semn de recunoștință, înainte de a pleca, Maica Domnului ar fi binecuvântat-o și i-ar fi destinat să aibă puteri miraculoase, spunându-i că de atunci înainte ar urma să devină floarea preferată a oamenilor, una care nu doar le-ar bucura privirea, ci i-ar vindeca de boli și i-ar salva de la moarte așa cum și planta, la rândul său, a făcut pentru ea. 

Denumire științifică. Soiuri. Aspect.

Am aflat sub ce denumire îl putem găsi mai ușor, însă științific vorbind mult îndrăgitul Caprifoi, aparține genului Lonicera, care la rândul lui face parte din familia Caprifoliaceae ce înglobează copaci, arbuști, viță de vie sau ierburi și au în comun dispunerea opusă a frunzelor (adică două frunze pornesc de la același nod, în mod opus, ca și cum s-ar vedea în oglindă, de o parte și de alta a tulpinii). Genul Lonicera este cel mai mare al familiei anterior menționate și cuprinde peste 100 de specii, fiecare fiind extrem de frumos: Lonicera caprifolium, Lonicera japonica (caprifoi japonez), Lonicera x hercotti, Lonicera periclymenum, Leycesteria formosa (Caprifoiul de Himalaya) și lista poate continua. 

Cum putem descrie pe scurt, planta numită generic: Mâna Maicii Domnului sau Caprifoi? Luxuriantă, înfloritoare, parfumată sau într-un singur cuvânt: minunată! În linii mari, am spune că este cățărătoare și de mare efect în grădină. Decorează prin port, flori și frunziș; astfel că se va face remarcată cu lejeritate atât în ansamblul său, cât și în detaliu. Este rezistentă la temperaturile scăzute din timpul iernii, dar și la cele ridicate din timpul verii. Ca amplasament, preferă locurile însorite sau parțial umbrite. 

Ceea ce face ca planta să fie extrem de iubită sunt florile. Acestea au o formă extrem de interesantă, greu de descris în cuvinte și se prezintă grupat. Sunt tubulare, cel puțin la în stadiul de boboc, dar în momentul în care se deschid pot fi asemănate unor trompete, din centrul cărora ies câteva stamine lungi, fine, delicate și subțiri. Emană un parfum incredibil de intens, dulce și seducător, deși există și soiuri ale căror flori sunt lipsite de parfum. În funcție de soi, acestea se prezintă în diverse combinații cromatice: alb-gălbui, gălbui-rozaliu, portocaliu piersică-rozaliu, roz deschis-purpuriu etc.

Fiind niște ”alpiniste,” plantele au nevoie de suporturi suficient de viguroase, încât să le poată susține. Așadar pot fi lăsate să se cațere în voie pe: garduri, ziduri, pergole, spaliere, filigorii, ba chiar se pot încolăci pe câte un arbore impunător sau, de ce nu, pe vreo scăriță amplasată în preajma unei ferestre sau în apropierea ușii de intrare în casă etc. Imaginați-vă ce parfum v-ar invada casa, în momentul în care deschideți geamul sau cât de relaxant ar putea fi să stați vara, la amurg, afară, lângă un pahar de limonadă, în preajma acestor superbe plante... parfumul lui dulceag vă va învălui.   Câteva exemple în acest sens, chiar din ”ograda” Sweet Garden ar putea fi:
- Lonicera japonica Halliana este un soi care are florile parfumate, într-o combinație cromatică de alb  și gălbui
- Lonicera Belgica Select este un soi mai rar întâlnit, care îți încântă privirea prin florile parfumate, colorate într-o combinație de: rozaliu deschis, crem-gălbui și roz închis. 
- Lonicera periclymenum Serotina are florile plăcut colorate în nuanțe de roz, roșu-purpuriu și crem. 
- Lonicera x hecrotti American Beauty este un soi frumos, cu flori parfumate, frumos colorate într-o combinație de portocaliu-somon și roz. 
- Lonicera purpurea se remarcă prin florile colorate în nuanțe de roșu purpuriu și roz deschis cu crem. 
- Lonicera caprifolium decorează prin florile plăcut parfumate, ce îmbină nuanțe de alb-gălbui și rozaliu-roșiatic. 
- Un soi foarte interesant este Lonicera japonica aureoreticulata sau Caprifoiul cu frunze pestrițe. Acesta decorează nu doar prin flori, ci totodată prin foliajul verde, cu inserții gălbui care sporește cu mult farmecul plantei, spre deosebire de celelalte soiuri a căror frunze au o culoare uniformă. 
- Lonicera pileata este un caprifoi diferit de cel clasic, prin simplul fapt că este târâtor. Formează o tufă bogată, care se dezvoltă cu precădere pe orizontală, motiv pentru care poate fi folosit ca acoperitor de sol. Totodată poate fi plantat cu scopul de a realiza un gard viu de dimensiune mai redusă sau o bordură mai înaltă. Tulpinile par să țâșnească din pământ, ca un foc de artificii, având astfel un mare efect ornamental. Frunzele lucioase, de un verde plin sunt mici, extrem de numeroase și sunt dispuse tot câte două, de o parte și de alta a tulpinilor, de la bază până în vârf.

Plantare

Mâna Maiciii Domnului poate fi plantată atât toamna, cât și primăvara. Având în vedere că este o plantă cățărătoare, aveți grijă ca înainte de a vă apuca propriu-zis de plantarea ei, să îi oferiți un suport pe care să se poată cățăra în voie (desigur, cu excepția variantei târâtoare). În acest sens, puteți folosi un gard, o pergolă, o filigorie, un spalier, o scăriță de lemn, ba chiar și un copac bătrân sau orice alt suport suficient de viguros pe care-l aveți la-ndemână, încât să o poată susține.

Amplasarea corectă, duce la o dezvoltare optimă și sănătoasă. Așadar alegeți un loc însorit, luminos. Groapa de plantare trebuie să fie suficient de mare, astfel încât rădăcina să stea confortabil, să nu fie chinuită. Puteți adăuga și îngrășământ. Hidratați corespunzător, după plantare.  Dacă vă doriți mai multe exemplare, amplasate aproape unele de altele, să aveți grijă la distanța de plantare. Se recomandă să lasați un spațiu de aproximativ 1,5 – 2 m între fiecare. Acest detaliu este extrem de important, întrucât trebuie să aveți în vedere, că planta are nevoie de suficient loc pentru a se putea dezvolta armonios, pe toate părțile. Chiar dacă este cățărătoare și practic ea se ”duce în sus,” deci  în principiu, are o creștere verticală, ea se devzoltă și lateral.  Caprifoiul are o creștere rapidă, se dezvoltă viguros și este totodată ușor de întreținut. Nu veți avea mari bătăi de cap în întreținerea lui. Un alt atu ar fi rezistența sa, atât la temperaturile scăzute din timpul iernii, cât și la cele ridicate din timpul verii.  Datorită aspectului său se poate planta cu mare succes în orice tip de grădină, indiferent de stilul acesteia: rustică sau modernă. Actulamente, peisagiștii o includ tot mai des pe lista plantelor favorite, în proiectele pe care le concep. 

Concluzie?

Mâna Maicii Domnului este luxuriantă, înflorește abundent, parfumează mediul din jur, se întreține ușor, rezistă în fața frigului, căldurilor și ... lista poate continua. Ca urmare, ar fi păcat să nu ocupe un loc de cinste, în orice grădină a iubitorilor de frumos. 


0