Echinacea - o splendoare în grădină

Există o plantă care cumulează mai multe calități: îți decorează grădina prin frumusețea ei aparte și contribuie totodată, la menținerea sănătății organismului uman. Care este aceasta? Echinacea. Imposibil să nu fi auzit de ea sau să nu fi văzut vreun exemplar într-o grădină. Este acel gen de plantă, pe care o vezi o dată și o ții minte mereu. Nici nu ai cum altfel, datorită aspectului său aparte.  

Denumire

Această ”pălărie” elegantă, cu bor lat este extrem de decorativă, în orice grădină. De ce îi spunem așa? Dacă o privim cu atenție, chiar are forma acestui accesoriu vestimentar, mai ales din profil. Este extrem de rezistentă și face față cu brio căldurii, ploilor sau furtunilor, făcându-le parcă în ciudă, celorlalte plante din curte. Mai mult decât atât, motivul pentru care a devenit cunoscută și apreciată sunt proprietățile sale terapeutice. I se mai zice ”vaccin antigripal natural” sau ”mușețel american,” tocmai  datorită faptului că întărește sistemul imunitar.

Despre numele de ”echinacea,” se spune că ar proveni de la cuvântul grecesc ”echinus” care înseamnă arici de mare, lucru pe deplin îndreptățit, datorită asemănării acestuia cu centrul conic, ”țepos,” proeminent, al florilor.

În limbaj comun, Echinacea mai este cunoscută drept ”Pălăria soarelui,” iar dacă decideți să o căutați în limba engleză, o puteți găsi sub numele de ”Coneflower,” ceea ce presupune combinarea a două cuvinte: ”con” și ”floare.” Denumirea este mai mult decât potrivită, din același motiv, deja menționat - mijlocul proeminent al florilor; acesta având de regulă, formă conică.

Aspect

Echinacea este un gen de plantă perenă, originară din America de Nord și face parte dintr-o familie mare, cea a Asteraceaeelor, aceeași din care face parte și margareta, cu care se aseamănă destul de mult ca aspect. Mai ales la o privire super rapidă.

Este o prezență falnică în grădină și decorează prin capul floral, ce se află în vârful unei tije subțiri, înalte și rezistente. Floarea în sine este extrem de atrăgătoare, fiind formată dintr-un con proeminent, de regulă maroniu, înconjurat de petale viu colorate, ca niște raze. Acest con care iese în evidență cu ușurință este farmecul acestei plante și totodată, locul preferat de aterizare sau relaxare al fluturilor sau albinelor.

La origini, speciile de Echinacea erau flori sălbatice, care puteau fi găsite cu ușurință în zonele de stepă ale Americiii de Nord. Cu timpul, a ajuns în Europa, unde și azi se plantează cu succes, fiind  considerată nu doar o plantă ornamentală, ci și una medicinală.

Se spune că în vremuri demult apuse, americanii îi foloseau rădăcina, mestecând-o pur și simplu, pentru a calma durerile de gât sau de dinți. În zilele noastre, aproape că nu mai există un dulap sau un sertar care să nu conțină suplimente alimentare pe bază de Echinacea.

 Plantare și îngrijire

Cu toate că, la bază, nu este o plantă specifică florei din țara noastră, după cum spuneam ceva mai sus, ea s-a adaptat foarte bine condițiilor de aici. Este ușor de îngrijit, are nevoie de un sol bogat și  drenat. La plantare, puteți folosi compost organic sau chiar gunoi de grajd. În acest fel, îi veți asigura o creștere sănătoasă și viguroasă.

Se poate planta solitar, dar arată excepțional în grup, astfel, frumusețea plantelor va fi și mai tare scoasă în evidență. Într-o astfel de situație, încercați să nu le aglomerați. Este indicată respectarea distanței de plantare, care ar trebui să fie de aproximativ 40 cm. Ca amplasament, Echinacea preferă locurile luminoase, însorite. Are creștere înaltă, putând ajunge la dimensiuni cuprinse între 40 – 120 cm sau chiar mai mult, după caz. În funcție de soi, înflorirea are loc de vara până la-nceputul toamnei, în perioada: iunie - septembrie.

Câte tipuri de Echinacea există?

Se spune că există 9 specii de Echinacea, toate cu orgini americane: angustifolia, purpurea,  atrorubens, laevigata, pallida, paradoxa, sanguinea, simulata și tennesseensis. Dintre toate acestea, cele care predomină în Europa sunt angustifolia, pallida și purpurea. Aceste specii fiind totodată și cele care prezintă interes din punct de vedere medicinal. Deci, nu toate tipurile de Echinacea sunt considerate plante medicinale! Este important să aveți grijă și să fiți atenți la acest aspect. Cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să consumați doar produse achiziționate dintr-o farmacie naturistă sau plafar și eventual, să consultați în prealabil, un medic pentru o administrare corectă și eficientă. 

Echinacea purpurea este considerată drept cea mai arătoasă varietate și totodată cea mai adaptabilă, din punct de vedere al solului în care se plantează și a temperaturilor. Are flori mari și elegante.

Echinacea angustifolia are frunze mai înguste, nu degeaba este denumită și ”narrow-leaved coneflower”.

Echinacea paradoxa are flori mari, cu petale galbene și am putea spune că seamănă cu Rudbeckia (care de altfel, la rândul ei,  face parte din familia Asteraecee).

Echinacea pallida produce tulpini înalte, cu flori formate din petale lungi, subțiri, în culori pale, care parcă stau atârnate, semănând cu fluturașii de badminton.

Echinacea sanguinea, simulata, laevigata, tennesseensis, simulata și atrorubens se aseamănă mult cu pallida. Dintre acestea, ultimele 5 sunt extrem de rare.

Ce proprietăți are Echinacea și ce putem obține din ea?

Spuneam că este o plantă decorativă, dar că unele soiuri sunt și medicinale. Multe studii de specialitate au demonstrat că aceasta stimulează sistemul imunitar, reduce durata respectiv asprimea, unei răceli sau gripe și este un aliat în tratarea durerilor de gât, febrei și a infecțiilor. Această plantă conține mulți compuși: unii sunt extrași din rădăcină, alții din părțile sale aeriene. Rădăcinile conțin: uleiuri volatile, flavonoizi, alcamide, glicoproteine; iar părțile superioare polizaharide. Echinacea abundă în nutrienți: proteine, fier, potasiu, cupru, acizi grași, calciu și vitamine precum: A, B, C, E.

Ce mai poate face această super plantă? 

- poate contribui la ameliorarea anumitor afecțiuni ale pielii datorită proprietăților sale antivirale, antiinflamatoare. Ajută la vindecarea anumitor răni, având un rol important în procesul de regenerare a pielii. Este de multe ori recomandată în caz de: mușcături sau înțepături de insecte, eczeme, psoriazois, boli inflamatorii ale pielii, infecții cutanate, ba chiar și acnee sau mătreață.

- scade tensiunea arterială

- poate susține sănătatea creierului și poate reducere anxietatea

- poate îmbunătăți performanțele sportive, deoarece crește aportul de oxigen pe parcursul executării unei activități fizicie solicitante, intense

- are rol antioxidant

- susține sănătatea orală: reduce gingivita, precum și alte afecțiuni ale cavității bucale.

Produsele pe bază de Echinacea iau diverse forme și pot fi de uz intern sau extern, în funcție de scopul pentru care se folosesc. Astfel că putem găsi: suplimente alimentare, tincturi, produse cosmetice, ceaiuri etc. Fiind vorba de remedii naturiste, acestea au mai mult un rol preventiv sau complementar în tratarea anumitor afecțiuni.

             


0