Ghid pentru începători: cum să crești o Camelie

Există peste o sută de soiuri diferite de camelii, acestea fiind printre cele mai îndrăgite plante din întreaga lume. Majoritatea acestora sunt crescute ca plante decorative, datorită frumuseții lor variate, dar anumite soiuri sunt cunoscute și sub numele de „plante de ceai” și sunt utilizate ca remedii naturiste în medicina tradițională.

Există câteva specii de camelii binecunoscute, printre care se numără: Camellia Japonica, cunoscută și sub numele de Trandafir Japonez, folosită în scopuri decorative, precum și Camellia sinensis, cunoscută sub numele de "Planta de ceai", folosită atât în scopuri culinare, cât și în tratamente naturiste.

Aceste flori sunt recunoscute pentru frumusețea și parfumul lor, dar au nevoie de anumite condiții pentru a prospera. Mai jos vei găsi un ghid simplu pentru începători despre cum să crești o Camelie:

1. Alege locația potrivită - Cameliile preferă lumina filtrată și solul bine drenat. În general, o locație parțial umbroasă, dar cu puțin soare în timpul dimineții, este perfectă.

2. Plantează în solul potrivit - Camelii au nevoie de un sol acid, cu un pH între 5,0 și 6,0. Asigură-te că solul din ghiveciul sau din grădina ta are aceste proprietăți. Pentru a face acest lucru, poți adăuga turbă sau mușchi sfărâmicios în sol.

3. Udatul regulat - Asigură-te că pământul este umed dar nu ud. Udatul regulat ajută la menținerea solului umed, dar nu exagera cu udarea deoarece supraudarea poate duce la putrezirea rădăcinilor. În general, udatul de două ori pe săptămână este suficient pentru a menține solul potrivit de umed.

4. Îngrășăminte - Cameliile au nevoie de nutrienți pentru a se dezvolta, astfel că trebuie să aplici un îngrășământ acid pentru plante cu flori, la fiecare două săptămâni, în timpul sezonului de creștere, mai exact din primăvară până în toamnă.

5. Tăiere - Dacă dorești să îi îmbunătățești forma și să promovezi creșterea ramurilor, poți tăia vârful plantelor, la începutul sezonului de creștere. De asemenea, poți tăia florile ofilite pentru a încuraja creșterea unor noi flori.

6. Îngrijirea pe perioada iernii - Cameliile pot fi sensibile la temperaturile scăzute, astfel că trebuie să le protejezi în timpul iernii. Dacă planta este în aer liber, acoper-o cu o pânză sau o folie de plastic pentru a o proteja de vânt și de îngheț.

          

Plantarea și înmulțirea cameliei

Pentru a crește și înflori în mod corespunzător, Camellia Japonica necesită un sol fără calcar și bine drenat, îmbogățit cu compost de frunze uscate. Preferă un sol acid dar evită solurile cu aciditate sau alcalinitate prea mare, deoarece acestea pot împiedica creșterea plantei.

Poți înmulți cameliile prin butași, altoire sau prin semințe. Aceste plante se dezvoltă bine în zonele cu climă temperată, rezistând la temperaturi de până la -10°C. Pentru temperaturi mai scăzute, acoperiți plantele cu folie sau alte materiale de protecție.

• înmulțirea prin semințe este posibilă, dar procesul este dificil și laborios. Plantează semințele în lut nisipos umed și așteaptă de la o lună la trei luni procesul de germinare;

• înmulțirea prin butași este mai simplă și poate fi realizată în primăvară. Alege un capăt de 20-30 cm al unei ramuri sănătoase și îndepărtează cu grijă coaja folosind un cuțit. Acoperă scoarța expusă cu mușchi umed și apoi o înfășori cu folie de plastic;

• marcotarea este o altă opțiune simplă de înmulțire a cameliei. Apleacă o ramură mai lungă la pământ și îngroapă o parte din ea. Fă o crestătură sau două în secțiunea îngropată și rădăcinile se vor forma în timp. Nu uita să detașezi noul lăstar apărut de planta mamă.

Scurtă concluzie

În general, Cameliile sunt plante ușor de crescut, cu condiția să le oferi condițiile adecvate. Urmează aceste sfaturi și bucură-te de frumusețea și parfumul acestor flori minunate!

          


0