Pasii pe care trebuie să ii urmăm pentru o plantare corectă a pomilor fructiferi

1.Alegerea terenului

Locul potrivit este important și are legătură directă cu solul. Este indicat ca acesta să fie unul fertil, adică bogat în substanțe minerale, să poată fi săpat cu ușurință și ușor de udat.  

            

2.Săpatul gropilor

Odată găsit locul potrivit, urmează gropile de plantare Puteți face asta mai din timp, astfel încât până așezați puieții în ele, locurile respective se vor steriliza. Acestea se sapă în așa fel încât, rădăcinile să stea confortabil, să nu fie înghesuite sau lezate și să se dezvolte lejer. În principiu, ar trebui să aibă o adâncime de aproximativ 60-80 cm și o lățime de 100-150 cm, lucru care favorizează afânarea solului. 

          

3.Fasonarea rădăcinilor

Acest pas are rolul de a elimina porțiunile rupte, mucegăite sau uscate ale rădăciniilor, dar totodată de reînnoire a secțiunilor. Cele mai groase, așa numitele rădăcini de schelet sunt cele răspunzătoare de prinderea pomilor, ca urmare trebuie să fie cât mai lungi. Dacă prezintă răni, acestea se fasonează imediat deasupra rănii. Rădăcinile  mai subțiri se pot scurta cu 1 sau 2 cm, pe când cele uscate se pot tăia de la bază, astfel va fi stimulată creșterea altora noi.

4.Mocirlirea rădăcinilor pomilor                       

Cum se face? Simplu. Rădăcinile pomilor se scufundă în mod repetat, într-un amestec obținut din pământ sfărâmat, compost și desigur, apă. Acesta are un rol important în a stimula vindecarea rănilor și creșterea de noi rădăcini, în urma fasonării. Totdată le asigură rădăcinilor, umiditatea de care acestea au nevoie la plantare.

5.Plantarea pomilor

            Odată ce rădăcinile au fost mocirlite, se trece la plantarea propriu-zisă, este important să se facă imediat, pentru ca amestecul obținut să nu se usuce pe rădăcinile puieților.

La plantarea pomilor trebuie să se respecte câteva reguli de plantare:

1. Nivelul de plantare - acesta se face în așa fel încât punctul de altoire să fie cu câtiva centimetri deasupra solului.

2. Directia punctului de altoire – puieții se așază în groapa de plantare, cu punctul de altoire în direcția Nord.

3. Rădăcinile nu trebuie să stea adunate – aveți grijă să nu îndoiți sau rupeți rădăcinile când le fixați în sol. În cazul în care acestea nu încap, extindeți puțin groapa, dar nu încercați să le îndesați; rădăcinile trebuie să stea răsfirate pe sol.

4.Îngroparea rădăcinii, cum se așază pământul. Procedura este una destul de simplă: pământul aflat în partea superioară a gropii se așază la fund, înspre rădăcini; pe când cel care a fost scos ultimul, se așază deasupra, la suprafață. În timp ce pământul se adaugă peste rădăcini, se tasează ușor, în așa fel încât pomul să stea drept și să fie corect susținut. Dacă pământul este prea întărit, rădăcinile se vor sufoca, iar acestea nu se vor mai putea hrăni în mod eficient cu substanțele nutritive necesare.

5. Udarea – Odată finalizată opreațiunea plantării, udați pomul la bază, în partea în care pătrunde în pământ, astfel încât apa să ajungă la rădăcini. Aveți însă grijă la exces, evitați

                  


0